Szenes Hannára emlékezünk

A Mensch Nemzetközi Alapítvány szervezésében Szenes Hannára emlékezünk a Dohány utcai Zsinagóga melletti Mártírok sírkertjében, július 17-én délután 5 órakor.

Az eseményt, többek között méltatja Jonathan Knott, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete és Dénes Gábor filmrendező.

Chana Senesh, Szenes Hanna, Szenes Anikóként született 1921-ben. Édesapja, Szenes Béla ismert újságíró és színpadi szerző volt. Anikó hat éves volt, amikor édesapja elhunyt, így Giora nevű testvérével együtt édesanyja, Katerina nevelte fel. Szenes egy református lányok számára létesített magániskolába járt, ahová katolikus és zsidó tanulókat is felvettek. Kitűnően érettségizett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, és 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába. Nahalalban, a lányok mezőgazdasági főiskoláján szerzett diplomát. 1941-ben a Sdot Yam kibuc tagja lett és csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez.
Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, Dél-Baranyában ért földet a partizánok által ellenőrzött területen. Itt több akcióban vett részt, majd júniusban a magyar határon egy csendőrjárőr elfogta. Bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. A fasiszta magyar katonai bíróság golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték.
Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei, dalai széles körben ismertek.

A megemlékezésen fellépnek:
Havas Judit, Masa Anita és Masa Tamás előadóművészek
A megemlékezés után, 6.30-kor az Izraeli Kulturális Intézetben Dénes Gábor ANIKÓ című filmjét vetítjük.
Bővebben: http://hannahseneshheritage.webs.com/

You may also like...