Elhunyt a XX. század egyik legnagyobb történésze

Eric Hobsbawm, a modern korszakhatárok atyja baloldali és marxista volt a kapitalizmus őshazájában, így mindig kívülálló maradt. Mégis világsikert ért el könyveivel.

Kilencvenöt éves korában elhunyt Eric Hobsbawn, Nagy-Britannia egyik legismertebb történésze, a Londoni Egyetem professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. A halálhírt a tudós lánya, Julia Hobsbawm közölte. Elmondta, hogy apja, aki több éve leukémiában szenvedett, tüdőgyulladásban hunyt el hétfőn Londonban.

Eric Hobsbawm a XX. század egyik legismertebb történésze. A történészek részben Hobsbawm felfogását vették át a rövid XX. századról, amely nála 1914-1991 között tartott. Ugyanakkor Hobsbawm nevezte hosszú XIX. századnak nagy francia forradalomtól, 1789-től 1914-ig, az első világháború kitöréséig tartó periódust.

Hobsbawm a XX. század gyermeke volt abban is, hogy a helyszínen élhette át a legborzalmasabb időszakok előzményeit: Alexandriában született egy brit gyarmati tisztviselő és egy bécsi kereskedő lányának házasságából 1917. június 9-én. (Mindkét szülője zsidó származású volt, apjának felmenői Varsóból kerültek Londonba.) A brit gyarmatbirodalom felbomlását azonban már nem a helyszínen követhette végig, ekkor ugyanis már Angliában élt. 

Berlin, 1931

Közben a család kitérőt tett: szülei kétéves korában Bécsbe költöztek, de 1931-re árván maradt Hobsbawm és testvére. Szüleik halála után a berlini rokonokhoz kerültek. Eric ekkor láthatta az utcai csatákat, amelyeket nácik és kommunisták vívtak egymással, és ekkoriban be is lépett egy baloldali, kommunista diákszervezetbe. Ezen a beállítottságán élete végéig nem változtatott. 
Rokonai időben felismerték, hogy Hitler hatalomátvétele után jobb, ha elhagyják Németországot. Egyes források szerint már 1933-ban, mások szerint 1934-ben került Angliába a család.

A teljes cikk az origo.hu oldalon olvasható, itt.

You may also like...