Zsidók emlékeiből nyílt kiállítás Pécsen

Kárpát-medencei magyar zsidók 20. századi életébe enged bepillantást az a vándorkiállítás, amely hétfőn nyílt a pécsi ANK Művelődési Központban.

A közép-, és kelet-európai zsidóság életének dokumentálásával és bemutatásával foglalkozó Centropa civil szervezet Történetek egy családi albumból – Magyar zsidók 20. századi emlékei című tárlata nyolc téma köré rendezve – iskola, munka, szabadidő, nyaralás, katonaság, vallásos élet, portrék és holokauszt – mutatja be a múlt századi Kárpát-medence zsidóságára jellemző életképeket. Ehhez hétköznapi emberekről, pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, és mások mellett ápolónőkről készült archív képeket, róluk szóló interjúkat használtak fel.

A különböző formában eddig 11 országot megjárt, legutóbb a budapesti Holokauszt Emlékközpontban berendezett kiállítás 220 olyan interjúból válogat, amelyek Magyarországon, valamint a mai Szlovákia, Ukrajna, Szerbia és Románia területén élő magyar ajkú zsidókkal készültek.

A Centropa 2000 óta gyűjti a Kelet-Közép-Európa, a volt Szovjetunió, a Balkán és a Baltikum zsidóságának emlékeit. A szervezet 22 ezer digitalizált fotót és 1300 interjút őriz, budapesti online bázisában 220 magyar család története, több mint 5 ezer digitalizált családi fotó és dokumentum van.

A szervezet a november 25-ig látogatható pécsi kiállítással kapcsolatban hétfőn az MTI-hez eljuttatott sajtóanyagában azt írta: az archivált anyagaikból “életközpontú és felhasználóbarát” tananyagot állítanak össze, mert úgy látják, hogy a hagyományos magyar történelemoktatásban szinte egyáltalán nem jelenik meg a magyar zsidóság élete.

Hozzátették: az interjúk, régi fényképek felhasználásával, zenei aláfestéssel és hangalámondással készült rövid DVD-filmek nem arra helyezik a hangsúlyt, hogyan haltak meg zsidó honfitársaink, hanem arra, kik voltak és hogyan éltek.

Forrás: pecsma.hu

You may also like...