Nemzetközi siker a magyar író új kötete

Konrád György Zsidókról című könyvének német nyelvű kiadását méltatta hétfői számában a Tagesspiegel című német lap.

A Tagesspiegel cikkének szerzője, Stephen Tree szerint a Suhrkamp kiadónál megjelent esszégyűjtemény „izgalmas és tanulságos olvasmány mindazoknak, akik többet akarnak tudni az önazonosság kialakulásáról és az identitás kezeléséről”. A szerző Régi játék című írásában Konrád Györgyöt bemutatva idéz az 1986 és 2009 között keletkezett esszéket tartalmazó kötetből. Egyebek között kifejti, Konrád ragaszkodik ahhoz, hogy zsidóként különböztesse meg magát másoktól, mert – idéz Tree a Magyar-zsidó számvetés című, 1989-es esszéből – „ha eleve azonosnak deklaráljuk magunkat, akkor szüntelenül felszínre bukkan a különböző, ha viszont eleve különbözőnek állítjuk be magunkat, akkor minduntalan kiderül a közös”.

A berlini liberális lap szerzője a magyar író pályafutását ismertetve kiemelte, hogy Konrád „hű maradt magyar hazájához” a Nemzetközi PEN Club elnökeként és a Berlini Művészeti Akadémia elnökeként is.

Hozzátette: a rendszerváltás után magas állami kitüntetésekkel ismerték el munkásságát, és „aligha számíthatott arra, hogy idős korára ismét az állam ellenségének szerepébe kényszerítették, ami azonban a liberális kifejezést szitokszóként használó nemzeti konzervatív kormányt tekintve már-már törvényszerűségnek tűnik”.

 

Forrás: kulturpart.hu

You may also like...