Háromezer éves megszentségtelenített templomot találtak

Egy Jeruzsálemtől nyugatra elterülő bibliai határvárosnál régészek egy i. e. 11. századi szentélyt tártak fel, amely magán viseli az ősi izraeliták, a kánaániták és a filiszteusok közötti konfliktusok nyomait. A kutatók szerint az izraeliek által épített templomot a filiszteusok rombolhatták le, miután megszentségtelenítették egy állatcsordával.

 Tel Beth-Shemesh, a Jeruzsálemtől 20 kilométerre nyugatra lévő ősi falu templomkomplexumának padlóján a régészek festett kelyhek és kupák szilánkjaira bukkantak, valamint állati csontokat találtak az épület falain belül. A mindennapi háztartási tevékenységek hiánya miatt a kutatók úgy vélik, az épület istentiszteleti helyként szolgált, amely az izraelita kultuszhoz kapcsolódhatott.

Azonban a helyszín nem maradhatott sokáig szent. A régészek ugyanis bizonyítékokat találtak arra, hogy a szentélyt szándékosan elpusztították. Sőt a helyszínen található szennyeződések elemzése során állatok által elfogyasztott mikroszkopikus növényi maradványokat találtak, ami arra utal, hogy növényevő állatcsordát hajthattak a szent helyre, amelyet a jószágok ürülékükkel szennyeztek be.

A régészek szerint a templom állatok által való megszentségtelenítése a filiszteusokhoz köthető, akiknek a kánaánitákkal és az izraelitákkal való együttélése aligha volt mondható békésnek. Beth-Shemesh ősi falva a három népcsoport találkozódási pontjánál fekszik, így gyakran cserélt gazdát. A kutatók szerint a filiszteusok valószínűleg ideiglenesen megszerezték a terület ellenőrzésének jogát és állatokat hoztak, hogy tudatosan beszennyezzék ellenségeik szent helyét.

A további bizonyítékok viszont már arra utalnak, hogy a szentély építtetői végül visszatértek a helyszínre. A régészek „tabun” néven ismert agyagkemencéket találtak a templom feletti rétegekben, amelyeket főként ókori lakóterek közelében szoktak fellelni, azonban a kutatók szerint más magyarázat is létezik a kemencékre.

„Úgy véljük, hogy a szentélyépítők leszármazottai visszatértek és újjáépítették a templomot” – írta közleményében Zvi Lederman, a Tel Avivi Egyetem régésze, aki szerint a kemencéket arra is használhatták, hogy a nagyobb ünnepeken a filiszteusoktól visszahódított szent hely tiszteletére ételt készítsenek.

Forrás: mult-kor.hu

You may also like...