Mi a magyar?

Majdnem egy hónapja fut már a Műcsarnok mindenfele vitatott kiállítása. A kérdésre adott kortárs válaszokat október 14-ig lehet megnézni.

A tárlat kurátoraként a Műcsarnokot igazgató Gulyás Gábor több mint félszáz művésztől választott alkotást a legkülönfélébb műfajokból. A kiállítás a nemzeti önazonosság témáját firtatja az elmúlt években készült és újabb munkákon keresztül. A Mi a magyar? abból indul ki, hogy a nemzeti létre vonatkozó művészeti reflexiók az Európai Unió és a globalizáció révén megnyílt új perspektívákban aktuálisak. Nem a nemzeti identitás, a nemzeti sors klasszikus kérdésének művészeti illusztrációit lehet látni, hanem azt, hogy hogyan jelennek meg az erre adható válaszok a kortárs képzőművészetben. A kiállításhoz készült filmetűdökben a mai magyar értelmiség alakjai nyilatkoznak. A kapcsolódó kísérőprogramok között helyet kap majd egy nemzetközi konferencia is, ami a környező országokban élő nemzetek szemszögéből tárgyalja a témát.

Sztálinváros vége

Az augusztus 2-i megnyitón majdnem ezren vettek részt. Később, augusztus 14-én a nemrégiben a Lumúban kiállító magyar-francia művészduó, a Société Réaliste visszavonta Sztálinváros vége című alkotását a kiállításról. Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy Facebook-közleményben kérte a Műcsarnok dolgozóit, hogy a rovásírásos városnévtáblát ábrázoló munkájukat „a lehető leghamarabb távolítsák el a kiállítóteremből és az ezt követő sajtóközleményekből, publikációkból töröljék a Société Réaliste nevét”. Az ok a kontextus – a munka a Legendák elnevezésű szekcióban kapott helyet, ahol a Société Réaliste megfogalmazásában „karakterénél fogva… ezen kiállítási, intézményes és politikai kontextusban nem több egy exotizáló aláfestésnél, nem több, mint egy ‘magyarnak látszó tárgy'”. Gulyás Gábor szintén a Facebookon közzétett válaszában magyarázatot adott döntésére és úgy fogalmazott, így egy fontos és jó munkával lesz szegényebb a kiállítás, de természetesen teljesíti a kérést.

A teljes cikket a fidelio.hu oldalon tudjátok elolvasni.

You may also like...