Brooklynban sugárútszakaszt neveztek el Wallenbergről

Raoul Wallenbergről nevezték el Brooklyn egyik sugárútjának szakaszát – ezzel emlékezett New York városa vasárnap a holokauszt idején magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomatára születésének 100. évfordulóján.


Brooklyn Borough Park negyedében a 13. sugárútnak a 36. és 60. utca közötti szakaszát nevezték át egyúttal Raoul Wallenberg Way-nek is, David G. Greenfield és Brad Lander városi tanácsi képviselő javaslatára. A szertartás a Raoul Wallenberg Centenáriumi Ünnepi Bizottság egyik leghangsúlyosabb eseménye volt New Yorkban.

“Az Egyesült Államokban a holokauszt túlélői a legsűrűbben a Borough Parkban laknak és több száz helyi család Raoul Wallenberg hősiességére vezetheti vissza az életben maradását. Köszönöm a városi tanácsbeli kollégáimnak, hogy támogatták az átnevezést, amely lehetővé teszi, hogy Raoul Wallenberg neve és öröksége tovább éljen” – hangoztatta nyilatkozatában februárban, az önkormányzati testület döntése nyomán Greenfield.

Az új utcatábla leleplezésének szertartásán részt vett Dán Károly, Magyarország és David E. R. Dangoor, Svédország New York-i főkonzulja. Miként a hivatalos laudáció szövege, az eseményről beszámoló amerikai sajtójelentések is egybehangzóan azt állították, hogy Wallenberg 100 ezernél több zsidót mentett meg a haláltól Magyarországon.

Raoul Wallenberget az idén az amerikai törvényhozás posztumusz az általa adományozható legmagasabb elismeréssel, a Kongresszusi Aranyéremmel tüntette ki. Winston Churchill és Teréz anya mellett egyedül ő nyerhette el 1981-ben az Egyesült Államok tiszteletbeli állampolgárságát. (Ezt a címet Kanadától és Izraeltől is megkapta.)

 

Forrás: http://tozsdeforum.hu

You may also like...