Zenei különlegességek a Goldmark Fesztiválon

Korcsolán Orsolya

A budapesti Goldmark Fesztivál nem mindennapi nyitóhangversennyel várja az érdeklődőket. A március 24-i estén két Bécshez kötődő zeneszerző, a keszthelyi születésű Goldmark Károly és a régi Brünnből (mai nevén Brnóból) származó Erich Wolfgang Korngold művei hangzanak majd fel Kelen Hugó egy kompozíciójának társaságában.
Jóllehet sem Goldmark, sem Korngold nem Bécsben látta meg a napvilágot, mindketten azok közé a művészek közé tartoztak, akik Schönbergtől Franz Werfelen át Mahlerig a császárváros intenzív intellektuális kisugárzását táplálták alkotásaikkal az előző századfordulón. Ennek ellenére Goldmark művei, akinek hírnevére a korabeli magyar zenésztársadalom egyébként igen büszke volt, meglepően ritkán hangzanak fel a hazai koncerttermekben, a Hollywoodban is figyelemre méltó karriert befutott Korngold neve pedig még kevesebbek fülében cseng ismerősen.

Ezt a hiányt ellensúlyozza most Korcsolán Orsolya és Mali Emese hangversenye, amelynek műsorán Goldmark hegedűre és zongorára készült szvitje (op. 11) mellett Korngold Sok hűhó semmiért-szvitjét (op. 11) is meghallgathatja a közönség, mellettük pedig egy megkésett ősbemutatóra is sor kerül: Kelen Hugó feleségének komponált Recitativója alkotja majd a műsor középpontját.
A koncert azon zenészek, színészek, komponisták számára is emléket kíván állítani, akik a legnehezebb időkben, 1939 és 1945 között az OMIKE Művészakcióban részt vállalva csodálatos hangversenyekkel ajándékozták meg hallgatóságukat.
 
Mali Emese 
 
A 2013. március 24-i koncert 19.00 órakor kezdődik a Goldmark-teremben (cím: Budapest, 13. ker. Hollán Ernő u. 21/b)
A budapesti Goldmark Fesztivál 2013. május 20-ig zenei, képzőművészeti és irodalmi programokkal több helyszínen is várja az érdeklődőket.
 
 
Forrás: fidelio.hu 

You may also like...