A Figaro házassága nemzetközi szereposztásban a Művészetek Palotájában

Fischer Iván mint karmester és mint rendező is közreműködik a február 13-án bemutatásra kerülő Mozart-klasszikus, a Figaro-házassága színpadra állításában. A négyfelvonásos vígoperát három alkalommal láthatja a közönség nemzetközi sztárszereposztásban a Művészetek Palotájában. 
 
A Figaro négy év elteltével elevenedik fel, ezúttal is Fischer Iván irányításával. A karmester-rendező a színpadon helyezi el a zenekart, ő maga kotta nélkül (!) vezényli a négyfelvonásos művet. Mint nyilatkozta, az előadás koncepciója az, hogy nincs koncepciója. Hogy ez igaz-e, döntse el ki-ki maga. Az élvezetes és szellemes előadást mindenesetre minden percében remek ötletek színesítik.
„Sok szempontból talán a legjobb opera szövegkönyv a Figaro házasságáé, hiszen egy kitűnően felépített vígjátékból, Beaumarchais drámai alkotásából készült. Da Ponte, sőt Mozart is e minőség iránt illő tisztelettel nyúlt a színműhöz, csupán egy-két jelenet kihagyására szorítkoztak. A szöveg maradt az, ami: sziporkázó, tabukat döntő komédia, amit sokan a francia forradalomhoz vezető események egyikének tartanak” – meséli videoblogjában Fischer Iván.
A zeneigazgató rendezőként is jegyzi a produkciót, véleménye szerint a teátrális zene és a muzikális színház elegye jól közelít a művek lényegéhez. A Figaro központi motívuma a ruha, a darabban folyton átöltöznek: a szobalány grófnénak, és fordítva, a siheder apród, Cherubino meg lánynak – arcot, identitást váltanak a szereplők. Szakács Györgyi ruhái díszletként is funkcionálnak. „Elválasztottam az öltözeteket az emberektől, a bábukon álló ruhák mögé állhatnak a helyüket cserélő figurák” – árulta el Fischer Iván. 
Figarót Hanno Müller-Brachmann játssza, aki a Müpa közönsége a 2011-es Parsifal előadásban Amfortasként hallhatott. Almaviva grófot Roman Trekel, a berlini Staatsoper művésze, Daniel Barenboim közeli munkatársa alakítja. A Grófné Fischer Iván glyndebourne-i, illetve Fischer Ádám salzburgi Cosi fan tuttéjának Fiordiligije, azaz Miah Persson lesz. A svéd szoprán korábban Susanna szerepét is alakította a Figaro házasságában. Ezúttal őt Laura Tatulescu, a Romániában született amerikai szoprán személyesíti meg. A két karakterszerepre, Marcellinára és Don Basilióra két jelentős énekes egyéniséget, Ann Murrayt, illetve Robert Lloydot kérték föl. A világhírű mezzo számos nagy opera főszerepet játszott Donizetti belcanto művétől, a Maria Stuardától kezdve Didón át a Don Giovanni Donna Elvirájáig, az utóbbit például Solti György vezényletével. A Dublinban született Ann Murray az Ír Nemzeti Egyetem díszdoktora.
A világhírű brit énekes, Robert Lloyd a nemzetközi operaélet kimagasló, meghatározó művésze. 1972-ben lépett a londoni Királyi Operaház tagjai közé. Énekelte A kékszakállú herceg várának férfi hősét a Londoni Filharmonikusokkal, az előadásról DVD is készült. A budapesti Figaro-előadások után – ugyancsak Basilio szerepében – a Covent Gardenben lép fel, majd szeptemberben a Metropolitan Operaházban.
Cherubinót az izraeli mezzo, Rachel Frenkel személyesíti meg, aki Budapest után a bécsi Konzerthausban és a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon énekli majd a szerepet Fischer Iván dirigálásával.
Forrás: kultura.hu

You may also like...