2015. szeptember 2-21. – 13. Spinoza Zsidó Fesztivál Budapesten

Tizenharmadszor rendez zsidó fesztivált a Dob utcai Spinoza Ház. A szeptember 2. és 21. között zajló rendezvényen a magyar zsidóság 2000 éves történetét egy ötrészes filmsorozat mutatja be, a Radnóti hétszer című filmetűd-sorozatban hét filmrendező vall Radnóti Miklósról.

Heller Ágnes Érzelmek a zsidó Bibliában, Ungvári Tamás Zsidóság a Monarchiában és Balázs Gábor Mi a kabbala? címmel tart előadást.
A rendezvény keretében rós hasana koncertet ad a Sabbath Song Klezmer Band, a Judrom együttes pedig humoros klezmerrel szórakoztatja a hallgatóságot, és Leonard Cohen dalai is megszólalnak. A fesztiválon műsorra tűzik a Poppera című zenés vígjáték mellett a Spinoza & Rembrandt című darabot, a Rose és az Egy pesti lány naplója című monodrámákat, a Címzett ismeretlen című levéldrámát, a Herzl című kávéházi drámát, valamint A bőrönd és ők című humoros drámát is.
A Kabaré a pokolban című dráma a lágerek barakkjaiban írt kuplékat és tréfákat mutatja be, a Jiddis Világ című zenés játék a jiddis kultúrába, a jiddis élet valóságába kalauzolja el a nézőket. A vészkorszak muzsikusainak, mások mellett Ábrahám Pálnak, Seress Rezsőnek és Zerkovitz Bélának állít emléket a Rongyos életek című zenés játék. Lehár Ferenc életéről szól a Lehár című darab, a Haszene című zenés játék pedig egy ukrajnai kisváros zsidó esküvőjét eleveníti meg.
 
Forrás: MTVA.hu 

You may also like...