EZTER – zsidó folklór modern szerelésben

Ezter (Bíró Eszter), többek között a Budapest Klezmer Band-ből ismert énekesnő, a napokban megjelenő, eddigi legmerészebb lemezét adja elő új formációjával, az EZTER-rel, amelyben legfőbb zenei alkotótársa és a zenék megálmodója Fodo. A világzenei koncerten új zenei formában és modern hangszerelésben hangzanak el a zsidó folklór dallamai, amelyeket a világ legkülönbözőbb szegleteiből gyűjtött össze 8 különböző nyelven.


A legújabb népdal a 20. század elejéről való New York-ból jiddisül, míg a legősibb egy több ezer éves iraki dal arámi nyelven. Így a koncert egy világkörüli térbeli és időbeli utazás is egyben, amely a Kiégő Izzók nevű VJ csapat által vizuális elemekkel kiegészítve kerül színpadra.

Eszter régi álmát valósítja meg ezzel a projecttel, amely pályáján most először a múlt és a jelen zenéjének összetársításával elsősorban a fiatal generációt szólítja meg. A zenén keresztül beszél a békés együttélésről, az érthetetlen viszályokról, a toleranciáról és a gyökereink kereséséről.

„Mindannyiunk ereiben számos különböző nemzet és kultúrkör keveredik, ezektől vagyunk egyediek, és ezek határoznak meg minket. Az Ezter zenéjében így férnek meg egymás mellett a különböző zenei stílusok békés harmóniában, ahogy mi is szeretnénk élni ma a saját kis világunkban, meg azon kívül…„ Ezter

 

 

Közreműködnek:

Ezter – ének

Eztert (Bíró Esztert) a közönség elsősorban musical színésznőként és előadóművészként ismeri. Pályafutása a Miss Saigon főszerepével kezdődött 14 éve, amikor a 16 éves lánynak élete első fellépésén 6000 ember tapsolt a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után történt hazatérését követően a Budapest Klezmer Band énekese, majd Az Operaház Fantomja és a Mozart! című musicalek, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője.

Ezter első szólólemeze, Zenéim 2000 – 2006 címmel 2006 végén jelent meg, amelyben először mutatkozott be a populáris zenében zeneszerzőként, szövegíróként és zenészként, hiszen elsősorban saját szerzeményeit osztja meg a hallgatókkal, miközben több dalban magát kíséri zongorán. Presser Gábor szintén közreműködik a korongon, duettet énekel az énekesnővel.

A saját szerzemények koncerten való bemutatásához verbuvált csapat (Fodo, Szirtes Edina „Mókus”, Antoni Arnold, Bíró Nóra és Herr Attila) indította el egy újfajta zenei pályán 2005-ben. Több mint egy éve fogalmazódott meg benne és Fodoban az EZTER projekt gondolata, a zsidó népdalok modern formában való megfogalmazása. Ekkor kezdett gyűjtőmunkába, majd indult meg a zenei együttgondolkodás és születhetett meg az EZTER lemez, amelyben úgy érzi, hogy végre megtalálta a saját hangját és amelynek már a folytatását tervezi.

Saját honlapja: www.biroeszter.hu

Fodo – dob

Az EZTER hangszerelője, zeneszerzője és zenei producere fiatal kora ellenére – mindössze 26 éves – Magyarország egyik legkiemelkedőbb zenésze. Dobos, ütőhangszeres, zongorista, zeneszerző, hangszerelő. Különleges játékát legutóbb Charlie Sportarénabeli koncertjén és a nyári LGT koncerten csodálhatta meg a több tízezres közönség. Játszott többek között a Jazzpression, a Freeport és Gerendás Péter zenekaraiban, jelenleg Presser Gábor, Bródy János, Nikola Parov, Ágens, Oláh Czumo Árpád, Azuma Clan valamint Halász Judit koncertjeinek állandó közreműködője és nem utolsósorban Bíró Eszter saját zenekarában hallható egyedülálló játéka. Szerzeményei és feldolgozásai, az EZTER mellett, hallhatóak több Halász Judit, Martonosi György és az Azuma Clan lemezein. Pályatársai és kollégái nagy jövőt jósolnak zenei karrierjének.

Saját honlapja: www.fodo.hu


Nikola Parov
– kaval, clarinet, gadulka, buzuki

Ha világzenéről illetve a kortárs ethno-jazz-ről van szó, Nikola Parov megkerülhetetlen személyisége a műfajnak. Nikola A 80-as években kezdte pályáját Budapesten, ahol a Zsarátnok és Barbaro együttesek alapítójaként beírta magát a magyarországi ethno-rock mozgalomba. A 90-es évek elején Gadó Gábor jazz gitárossal játszott, majd megalapította a Riverdance Orchestra-t, amely a Riverdance Show -val többször körbeutazta a világot. Hazatérve Nikola megírta a Naplegenda táncprodukció zenéjét, amelyet az Állami Népi Együttes a mai napig hatalmas sikerrel ad elő. Az EZTER-en kívül saját együttesével a Herczku Ágnes & Nikola Parov Quintettel járja az országot és Európát.

Saját honlapja: www.nikola .hu


Papesch Péter
– basszusgitár

1973. december 12-én született Kecskeméten. Meglepő módon csak 20 éves korában kezdett basszusgitározni tanulni – teljesen autodidaktaként. Mára a különböző zenei stílusok iránti rendkívüli nyitottságának és az éjjel-nappali gyakorlásnak köszönhetően az egyik legjobb basszusgitáros Magyarországon. Játékára nagy hatást gyakorolt Jaco Pastorius, Stanley Clarke, Victor Wooten és Gary Willis művészete. Zenei érettségét bizonyítja, hogy a legkülönbözőbb stílusok vezető muzsikusai foglalkoztatják rendszeresen. Játszott többek között a Kaltenecker Trioban, Presser Gábornál, az LGT-ben, Mitsouránál és Tátrai Tibornál. Jelenleg az EZTER mellett a European Mantra, az Azuma Clan, Marozsán Erika zenekara és a Juhász Gábor Trio tagjaként lép fel.

Mogyoró Kornél – ütőhangszerek

1976. november 24-én született. Autodidakta módon tanult zenélni. Jelenleg az Anselmo Crew, Kada, Peca, Ágens, Szalóki Ági és az Azuma Clan zenekarokban játszik. Fellépett Presser Gáborral, a Tátrai Band-del, Gerendás Péterrel, Ken Uttler-rel, részt vett a European Jazz Youth Orchestra 2001-es csapatában. Jelen volt nemzetközi jazz fesztiválokon Pozsonyban, Kassán, Érsekújvárhelyen, Neszmélyen és Koppenhágában, játszott a North Sea-ben, a Ronnie’s Scotts-ban és a Royal Concert Hall-ban. Színházas produkciók: Bárka Színház – Theomachia, Péleász és Melisandé, Maladype Társulat – Négerek.

Hámori Máté – gitár

A mindössze 21 éves gitáros nemrégen végzett a Kőbányai Zeneiskolában, ahol Kormos Jánostól, Halász Jánostól, Tornóczky Ferenctől és Stark Tibortól tanult. Első tanára Bussy Gábor volt. Az Ezter mellett oszlopos tagja az Azuma Clan, Pély Barna & The Groovemasters, Egy Kiss Erzsi Zene, Choxaji, Schmidt Vera, UP!, Dorina, Pierrot, Ivo Bič, United (all stars) és Jardin zenekaroknak.

Háttér csapat:

Kiégő Izzók – VJ csapat

A Kiégő Izzók vizuális csoport 1998-ban alakult Budapesten. Megalakulásuk óta számos alkalommal hoztak létre önálló installációkat és több száz alkalommal vetítettek különféle rendezvényeken és eseményeken (techno partik, költői estek, színházi és tánc előadások, stb.).

Munkáik során egyik legfontosabb céluk, hogy ne puszta fényeffektus legyen a vetítés, hanem valamiféle többletet adva hassanak a látogatókra. Installációik és az azokra vetülő álló- és mozgókép montázsok koncepciózusak, a helyszín vagy esemény valamely aspektusára reagálva jönnek létre.

Installációk (pl. Octal, Sziget Fesztivál 2003.), multimédia show-k (pl. Majomparádé, Merlin Színház, Budapest, 2007.), videóklippek (pl. Kiscsillag – Kockacukor 2007.), színházi projektek (pl. Federico’s Road, Die Theater Künstlerhaus, Bécs, 2004.), egyéb projektek (pl. Break – Műcsarnok 2005), koncert vetítés (pl. Kulturbrauerei – Ungarische Akzent, Berlin), rendezvény vetítés (pl. Zwack – Operaház).

Díjaik: CINETRIP VJ Torna 2006 – VJ Champion (élő mix), I. hely és VJ Race 2006, I. hely.

Honlap: www.kiizzok.hu
Weblink: http://www.youtube.com/user/zatamas

Karafiáth Orsolya – PR

Az Ezter zenekar sajtó felelőse költő, fordító, publicista. 1995-től 1999-ig az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon, majd 1998–2002 között magyar–könyvtár tanárszakon tanult. A Ludwig Múzeumban könyvtáros és irodalmi rendezvények szervezője volt 2005 júniusáig. 2006 nyaráig a Kréta iskolai magazinnál dolgozott szerkesztőként. Újságíróként működik, kritikái, recenziói, tárcái és interjúi rendszeresen olvashatóak a Könyvhét, litera.hu, a Magyar Könyvgyűjtő és az Elle hasábjain. Az Elektrik Bugi Kommandó együttesben énekel. Verses kötetei: 1999 – Lotte Lenya titkos éneke és 2004 – Café X.

Maczkó Róbert – hangmérnök
Totó – fénytechnikus
Horváth Eszter – stylist

 

You may also like...