Maratoni Klez-jazz est – fergeteges nyárköszöntő buli

A Bálint Ház és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében maratoni Klez-jazz est lesz!

2008. Június 21-én szombaton, 18.00 órától

Meghívott zenekarok:
A Lauder Iskola Z’mirim klezmer zenekara, Folkklez band, Sabbathsong band, Jazzrael, Jud-Rom

Z’mirim diák klezmer zenekar:

A Z’mirim diák klezmer zenekar 2004 szeptemberében alakult a Lauder Javne Zeneiskola 12-15 éves növendékeiből. A mostani felállásban 2 éve játszanak együtt. A Z’mirim – héberül Csalogány – nevet a gyerekek választották maguknak. A zenekar 8 állandó tagja mellett gyakran szerepelnek u.n. „nem lauderes” (nem a Lauder Iskolába járó) vendég tanulók is a koncertjeiken. Repertoárjukban ismert, tradicionális klezmer dallamok csendülnek fel, saját hangszerelésben.

2007 májusában a zenekar a IX. Veszprémi Gyermekművészeti Fesztiválon Arany fokozatú minősítést és különdíjat nyert, valamint akkreditációt az Őszi Nemzetközi Gálára. Az együttes munkáját két tanár irányítja: Nagy Anna a Budapest Klezmer Band harmonikása, és Pados Balázs klarinétművész

A zenekar tagjai:
Tóth Katinka – klarinét
Gottreich-Horváth Dávid – klarinét
Tóth Bence – saxofon
Tóth Bernát Zsombor – fuvola
Biljárszki Maxim – harmonika
Biljárszki Dániel – zongora
Cserna Krisztin – basszus-gitár
Vajda Tibor – dob
Gárdonyi Krisztina – basszus-klarinét
Zsoldos Benjamin – zongora

Folkklez trió:
A 2007-ben alapított trió a zsidó népzene gyökereiből táplálkozó formáció. A Trió érdekessége, amely egyedülállóvá teszi hangszeres muzsikájukat, a népi hagyományokon nyugvó alap (moldvai, bukovinai és más használatos énekelhető dallam), klasszikus és kortárs zenével fűszerezve. Ezáltal, egy mai divatos szóval élve, multikulturális élmény varázsa alá kerül a hallgató.

A formáció az autentikus, ősi, népi klezmer adaptációja, mely a magyar, s az európai kulturális közegben hiánypótló. A zenekar a megtestesült hazatalálás, hiszen nincs gyönyörűbb érzés annál, mikor a klasszikus zenei műveltségen felcseperedett muzsikusok visszatérnek az ősi gyökerekhez. De ne feledjük, hogy a huszonegyedik században járunk, s így a modern ember lényét átjárja a modern zene, s ennek a körforgásnak kiváló szimbóluma a FolKlez Trio, miként az autentikus kultúra kézen fogja a kortárs muzsikát a klasszikus zene égboltja alatt.

A zenekar tagjai:
Farkas Zoltán – cselló
Kerek István – hegedű
Pető Gábor – buzuki

Sabbathsong Klezmer:
A Sabbathsong első nyilvános fellépése 1999-ben volt, 2000 óta számos CD-jük és DVD-jük jelent meg. Minden színházi- és koncertelőadás ideális formája, amikor a közönség közösséggé lesz. Azáltal, hogy tagjai közösen eggyé válnak a színpaddal, a dobogóval, a művel. Aki arra az élményre vágyik, amely az előadó művészet célja, vegyen részt a Sabbathsong Klezmer Band koncertjén. A részvétel szó fontos itt, hiszen a hallgató-néző énekelhet-táncolhat, ha akar (vagy „csak” ülve mozog), erre a tágan értelmezett klezmer-, azaz javarészt „tánczenére”.

Masa Tamás, az együttes vezetője egy igazi konferanszié ő vagy master of ceremonies, ahogy az angol mondja, kulcsfiguraként teremt igazi kapcsolatot a nézőtéren lévőkkel, humora, lelkesedése őszinte és magával ragadó.
Ez a Sabbathsongra jellemző lelkesedés, őszinteség persze önmagában nem lenne elég. A katartikus zenei élményhez, amiben részesülünk, az is szükséges, hogy a tagok egytől egyig kiváló muzsikusok.

A zsidó és roma testvériség vállalása és hangsúlyozása külön rokonszenves vonása koncertjeiknek. Az általuk teremtett közösség tagjaként lehetsz zsidó, roma vagy egyik sem: örömzene, amit hallasz. Öröm a zenésznek, öröm a publikumnak. Színtiszta élvezet.
Harmat György /tiaramagazin.hu cikke alapján

A zenekar tagjai:
Masa Tamás- ének, trombita, furulya
Masa Anita- ének
Oromszegi Bence- zongora
Szabó Bálint- klarinét
Bódi Mónika- hegedű
Szentkirályi György- buzuki, gitár
Ábrahám Jazzmer János- pozan
Langer Zoltán- nagybőgő
Andrasics Szabolcs- dob
Rostás Csaba- darbuka

Jazzrael:
Hagyományos zsidó ősi keleti, szefárd, izraeli és jiddis dallamok átdolgozása mai modern hangszerelésben jazz, swing, latin, nu-jazz stílusban. A dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. Az együttes tagjai az ország legelismertebb jazz zenészei. A zenekar stílusa: klez-jazz, world music

A zenekar tagjai:
Klein Judit – ének
Jáger Bandi – zongora
Bordás József – dob
Pluto Horváth József – basszus gitár
Csejtei Ákos – szaxofon
Puskás Ferenc – trombita
Koltay Bálint – darbuka, percussion
Rontó Attila – gitár

Jud-Rom Klezmer Zenekar:
Tagjai Magyarország legjobb, legképzettebb roma és zsidó zenészei.
A cigány és a zsidó zene fúziója talán újszerűen hat, pedig jóllehet jelentős hagyománnyal bír. A klezmer bölcsőjének számító Kárpátokban és Erdélyben egymást váltották a roma és a zsidó bandák, gyakran ugyanazokat a dallamokat játszva, sőt együtt játszottak lakodalmakban

A legenda szerint a 16-17. századi moldvai fejedelmek udvarában egymás mellett éltek a szabályos rabszolgasorban tartott cigány és a zsidó muzsikusok. A Soá a holokauszt által bekövetkezett pótolhatatlan veszteségünk után a romazenészek váltak igazi letéteményeseivé az elfeledett zsidó dallamoknak melyek előtűnnek egyes cigányzene dallamokban. Az eltűnt világ hangjainak megújulásának tanúja ez az új- régi zenei formáció.

A zenekar tagjai:
ifj. Boros Mátyás /művészeti vezető/ – hegedű
Balogh József – klarinét
Botos Tibor – gitár
Jáger Bandi – zongora
Vaskót Tódor – cimbalom
Fehér Ernő – nagybőgő
Klein Judit – ének
Időpont: 2008. június 21. szombat, 18:00 órától
Helyszín: Bálint Ház
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.
Beugró: 1600 Ft
Elővételben: 1400 Ft

Jegyek elővételben kaphatók:
Bálint Ház Infópult, Bp., VI. ker. Révay u. 16., Concerto Lemezbolt, Bp., VII. ker. Dob u. 33. Fröhlich cukrászda Bp., VII. ker. Dob u. 22.)

Médiapartnerek:
Szombat Magazin, www.jmpoint.hu, www.zsidonegyed.com, www.mazsihisz.com

You may also like...