Da Zionist Hip-Hop

Ha izraeli hiphoppra gondolunk, ki más is jutna eszünkbe először, mint Yakov Shimoni. A tel avivi rapper családja egyrészről iráni, másrészt tunéziai, és a szüleiknek az életüket kellett menteniük Izraelbe költözésükkel. Yakov először 12 évesen kezdett zenélni, aztán pár évre rá chaverjával, Yoav Eliasival beleásták magukat a hip hop mélységeibe. Ők lettek haTzel, az Árnyék és Subliminal. A tudatküszöb alatt meghúzódó árny.

Puff.. ’95-től már klubok színpadán ugráltak súlyos aranyláncokkal és bő nadrágban.. mint most is. Ők lettek a fiatalság szája, és szövegeikkel ma is fiatalok tízezrei azonosulnak. Nemsokára megjelent az első albumok: „The light form Zion

Subliminal and The Shadow f. Sarit Hadad – haSod (A titok)

A 2000-es intifada őket sem hagyta nyomtalanul, mély basszusaik itt töltődtek meg hazafias érzelmekkel. Ők lettek a cionista rap úttörői. Ez aztán keveredett az izraeli fiatalok stílusával. Egyenesség, keménység, katonai szolgálat, buli és marihuana. Sikerült azonban megtartaniuk zenéikben és életvitelükben, hogy ne legyenek arab ellenesek, vagy túlzott politikai kötődésűek, mégis felvállalják a problémákat és kiállnak a béke jegyében.

Peace in the Middle East

Megalapították a T.A.C.T. (Tel Aviv City Team) Family nevű kiadót, ahol arab-izraeliekkel is zenélnek, de ez már, egy másik történet.

Izrael 2008-ban ünnepelte 60-ik születésnapját, és a megemlékezések hivatalos dalát Subliminal adta elő Gevatronnal.
Hatvan éves:

 

You may also like...