Itzhak Perlman

Izraelben született 1945, augusztus 31-én. A gimnázium után a Tel-Aviv-i Zeneakadémián tanult, majd 1958-ban New Yorkba, a Juilliard Schoolba „igazolt” Ivan Galamian és Dorothy DeLay szárnyai alá. 1964-ben a Leventritt versenyen aratott győzelmével elkezdődött világraszóló karrierje. Az Izraeli Filharmonikusokkal koncertezett, többek között 1987-ben Budapesten és Varsóban (akkor játszott ez a zenekar először kommunista országokban).
Később fellépett a Szovjetúnióban, Indiában és Kínában is. Csajkovszkij születésének 150. évfordulóján együtt zenélt a Leningrádi Filharmonikusokkal, Jurij Termikanovval, Yo-Yo Mával és Jessye Normannel.

Négy EMMY-díjnak boldog tulajdonosa, többek között a klezmer zenéért való tevékenységéért. Tizenöt alkalommal nyert Grammy-díjat, együtt zenélt Isaac Sternnel, Daniel Barenboimmal, Zubin Mehtával, Pinchas Zuckermannal, Vladimir Ashkenazyval. John Adamssal együtt dolgozott a Schindler Listájának zenéjén, mely olyan jól sikerült, hogy a film sikerében nagyban közrejátszott a síró, szívbemarkoló hegedűjáték.

A Yale, a Harvard és a Brandeis egyetemek tiszteletbeli diplomával illették. Állami kitüntetést kapott Reagan és Clinton amerikai elnököktől.

Kétségkívül a 20. század egyik legzseniálisabb hegedűse.

nachman

You may also like...