Miből lesz a cserebogár?

Nem volt könnyű életútja a ma már csak hászid reggae koronázatlan királyaként emlegetett Matthew Paul Millernek. ’79-ben Pennsylvania-ban született nem hagyományörző zsidó családban. Fiatalkorában papucsos, rasztás hippi volt, akinek kedvenc hobbija a beatbox – az ilyen életvitele miatt el is tanácsolták a középiskolából. Ilyen kezdetek után csoda-e, hogy ma őt úgyismerik: Matisyahu.

Később a colorado-i hegyekbe utazott „elmélkedni”, ahol saját bevallása szerint megváltozott az élete. A nagy gondolkodást egy izraeli út követte, ahol amerikai iskolába járt és mindennapos látogatója lett a zsinagógának. Ezek után visszatért az Államokba, Brooklyn-ba, ahol csatlakozott a Chabad-Lubavitch közösséghez és így szigorú vallási törvények szerint élő zsidó lett.

Megnősült, megalapította zenekarát, akikkel első stúdióalbumuk Live at Stubb’s néven, 2005-ben jelent meg. Ezt követte 2006-ban a Youth, amely szintén hatalmas siker volt.

Zenéjében helyet kapnak a reggae, rock, hip-hop elemek átszőve egy kis Kelet-Európai hászid muzsikával – tökéletes harmóniát kapunk. Szövegei, ahogy ő fogalmazott az „univerzális értékekről” szólnak.

Matisyahu nagyon hamar hatalmas sikereket ért el, és pillanatok alatt a mainstream zsidó zenészek egyik TOP figurájává vált. Mostanra már túl van több olyan fellépésen, ahol egyszerre léptek fel más híres zs zenészekkel, mint Yosef Karduner, vagy például a híres estén Idan Raichellel, Dj Handlerrel és Y-Love-val.

 

PBS: Amerikai zsidók
„Amerikában ma a zsidók fiatal generációja új utakat tör az önkifejezéshez. Ebben a bejátszásban Matisyahu, a hasszid rapper, egy eredetileg szekuláris zsidó a New York-i White Plains-ből mesél nekünk utazásáról, melyben új tartalmat talált a judaizmus zenében való kifejtésére.” Nézd meg a videót!

 

 

 

You may also like...