Giora Feidman, a klezmerkirály

Tisztelet az életnek. Giora Feidmant New Yorkban „a klezmer királyaként” ünneplik, onnan egyengeti a klezmer zene útját az a klasszikus koncertszínpadhoz – és hallgatóságát nem csupán a zene nagyon személyes tolmácsolásával ajándékozza meg: játéka határtalan tiszteletadás az életnek. Ezt a csodát élvezhették június 27-én az egykori Haggenmacher sörgyár épületében.

Buenos Airesben, zsidó bevándorló családban született. Gyermekként klasszikus zenei tanulmányai mellett magába szívta szülőhelye hangjait, a szvinget, a bluest, a tangót és a ragtime-ot. Ifjúkorát ezek mellett a klezmer zsidó zenei hagyománya hatotta át. Miután befejezte zenei tanulmányait, 18 évesen fölvették a Buenos Aires-i Teatro Colón szimfonikus- és operazenekarába.

A legfiatalabb klarinétosként, húszévesen az Izraeli Filharmonikusok szólamvezetője, ahol szólistaként eljátszotta a klasszikus klarinétirodalom minden fontosabb művét. Eközben kutatta, folyamatosan kereste a klasszikus zene népzenei gyökereit, tanulmányozta a palesztinok, a zsidók dalait, a török, a perzsa, az indiai és a kínai népzenét. Ezek mind egységgé forrtak benne és a klezmer zenével összhangban alkotják saját egyedi stílusát. Közel két évtizedes zenekari munkája során korának minden jelentősebb karmesterével dolgozott. Számos zenei díjat nyert, klarinétosként fellépett színházi előadásokban, dolgozott filmekben.

A Schindler listája című filmben kapta egyik legjelentősebb munkáját, Steven Spielberg meghívására: Itzak Perlmann-nel együtt játszották John Williams Oscar-díjas zenéjét.

Június 27-én, péntek este egyszerre két műfajt élvezhettünk, hiszen Giora Feidman, a klezmer zene királyaként emlegetett jazzklarinétos budapesti látogatása során ellátogat a Haggenmacher Udvarba is, hogy barátja festményei előtt játsszon. Péntek este a két művész színekből és hangokból építkező megismételhetetlen játékát élvezhetjük.

Az egykori sörgyár épülete ma inkább műterem, mintsem galéria. Évente néhány alkalommal mégis kitárja kapuit a művészetszeretők előtt. Ilyen ez a pénteki este is, amely világ egyik legismertebb klarinétosa, a klezmer királyaként emlegetett Giora Feidman és a festőművész Christa Bartesch Hangszínek és Színjátékok közös zártkörű estéjére nyújt helyszínt.

A művészetkedvelő és pártoló német származású tulajdonos lassan két évtizede él Magyarországon. Beleszeretett Budafokon az egykori Haggenmacher sörgyár két, több mint 110 éves épületébe, megvásárolta, felújítatta őket, és művészeknek, dizájnstúdióknak, illetve olyan embereknek és vállalkozásoknak ad helyet bennük, akik a belváros zajától távolabb, de mégis a főváros és a Duna közvetlen szomszédságában akarnak alkotni. Így válhat valódi alkotóházzá a Haggenmacher Udvar. Christa Bartesch festőnő mellett ma már egy fotóművész és egy orgonaépítő mester is itt munkálkodik, az egyik épületszárny pedig egy hangstúdiónak is otthont ad. Hely még van, az egykori gyárépületek további bérlőkre várnak.

You may also like...