Napi zsidó hőseink

Ebben a cikkben a legklasszabb zsidó karaktereket vesszük górcső alá. Mert sokszor előfordul bizony, hogy miközben nézünk egy filmet, vagy olvasunk egy képregényt, egy ismerős jelet látunk megcsillanni a gallér mögött, amire ártatlan szemlélődő azt mondaná, cica medál. Egy-egy érdekes pillanatban pedig azt vehetjük észre, hogy a képregényhős halott barátja teste felett valami mást mond, mint amit várnánk. Például ezt: Sh’ma Yisreal, adonai eloheinu…

Sabraman története mondhatni rendhagyó. 1978-ban az egykori rendőrtisztet az izraeli titkosszolgálat választotta ki arra, hogy a 18 legjobb ügynökük képességeit atom rudak segítségével a testébe implantálják, és így létrehozzák a világ legjobb szuper-bűnüldözőjét. Sajnos azonban a kísérlet során hiba lépett fel, és a balesetben az egész laboratórium, és több, mint egy tucat professzor is az életét vesztette. Szerencse, mondhatjuk, hogy a tragédia pont a 18. szuper ügynök testbeépítése közben történt, így Dan Bar On, holokauszt túlélő, az ’56-os, a Hatnapos és a Yom Kippuri-i háborúk, illetve egy másik híres képregény hőse nem pusztult bele a kísérletbe, hanem Sabra testében épségben vészelte át a robbanást. Így ketten, szuperhatalmuk birtokában már képesek voltak felvenni a harcot olyan szörnyetegekkel, mint Dr.Mengele. Legyőzhetetlen tulajdonsága a 15 cm vastag acélt is átlyukasztó radioaktív szemsugár, az elképesztő repülési sebesség és a maga köré pajzsként létrehozható mágneses tér, mely minden támadást felőröl.

Sha’anan, az izraeli Tarzan, mondhatjuk, csak éppen ő mutáns dinoszauruszokkal veszi fel a harcot, akik radioaktív erejük segítségével próbálják elpusztítani az univerzumot. Ő a kilencvenes évek hajnalán kezdte harcát a gonosz dinók ellen, de viszonylag hamar meg is birkózott velük, így most megérdemelt pihenését tölti.

 

SuperShlumper-ről azért már itthon is hallottunk páran. Története elég szomorúan kezdődik. Az 1968-as évben az izraeli hadsereg egy gyermekre talált a Holt-tenger mellett, és mikor rájöttek, hogy a bébinek elképesztő szuper ereje van, azonnal csatarendbe állították, mint szuper fegyvert. Egy Yossi Shwartz nevű katona azonban megsajnálta az ártatlan kisbabát, és HaKoakh HaMaggenre bízta, aki örökbe is fogadta a kis csibészt. Kiderült, hogy SuperShlumper a  gonosz Brainstorma kísérleteként született, azzal a céllal, hogy megvédje a főgonoszt. A kísérlet azonban kudarcba fulladt, így Brainstorma megszabadult a gyermektől, aki most kicsit megnőtt, és teremtője legnagyobb ellenfelévé vált. Miután szétverte őt, és a csupa mesügéből álló, mutáns SS seregét, végre megérkezett az igazi ellenfele, a főgonosz Darklun (illetve Darklunok, ugyanis eredetileg öten voltak, de erejüket összedobva eggyé váltak).

További izraeli érdekességek, Menorah Man és a Jewish Hero Corps tagjai; Magen David, Shabbas Queen vagy Dreidel Maidel.
 


 

 

 

 

 

 

 

Na persze a nálunk sokkal ismertebb képregények hősei is bővelkednek a választott nép pozitív vagy negatív karmájú szereplőivel. Ilyenek például a Marvel Comics hősei (és anti-hősei) közül Benjamin „Ben” Jacob Grimm, a Lény a Fantasztikus Négyesből, vagy Eric Magnus Lensherr, aka Magneto az X-Men-ből. A Lény New York Lower East Side zsidónegyedében született, és már fiatalkorában utcai bandákban edzette öklét. Magneto viszont az auschwitzi koncentrációs táborban nevelkedett. Ez és családi tragédiái alakították személyiségét. Izraelben barátkozott össze Charles Francis Xavierrel, aki később Professor X néven legjobb barátjából a legnagyobb ellenségévé vált. Pedig haifai ismeretségük után együtt küzdöttek az egykori náciból szupergonosszá alakult, Baron Wolfgang von Struckerrel. Állítólag az X csapat több tagja is zsidó ősöktől származik, mint a gazdag bevándorlók gyermeke, Jubilee, vagy Shadowcat, akinek egy óriási Dávid-csillag virít a nyakában esetleg Polaris. Hulk mellett olyan zsidó erők szálltak harcba, mint Doc Samson vagy Gólem. Microchip és Microchip Junior pedig a Punisher oldalán küzdöttek.

Egyébként a Marvel képregények aranykorának azt az időszakot tekinthetjük, mikor az osztrák zsidóktól származó Jack Kirby alkotott. Ő teremtette meg az Amerika kapitányt, a Fantasztikus négyest, az elképesztő Hulk-ot, az X-men-t, Fury kapitányt, Thor-t vagy a 2001. Űrodüsszeia képregényváltozatát. Ezek csak az itthon is ismertebb munkái, de majd’ az összes klasszikus Marvel az ő keze által született.

Superman, minden szuperhősök atyja pedig megér egy külön bekezdést. Azt mindenki tudja, hogy a mellén olvasható S „az igazságot, az igazságosságot, és az Amerikai Utat szimbolizálja”. De talán van egy másik magyarázat. Superman megteremtői két clevelandi fiatal, Jerry Siegel (1914-1996) és Joe Shuster (1914-1992) voltak. Eredetileg Nietzsche emberfeletti ember mintájára egy szupergonosz észkombájn volt, de Hitler hatalomrajutása után az eredeti terveket átdolgozták, hogy megteremtsék a minden jó védelmezőjét. Ezek után sem sikerült eladni a képregényt. Csaknem öt teljes éven át kutattak kiadó után, míg 1938-ban, munkahelyükön, a Harry Donenfeld and Jack Liebowitz at D.C. Comics-nál kiadták az első Superman képregényt. A második világháború idején Superman háborús hős lett, és nyakon csípte a shmo Hitlert is, vagy máskor Batmannel és Robinnal játszottak, esetleg szupersráckori atléta tudását mutatta be. Ilyen szép, szerteágazó történetek után rátérhetünk a rejtett zsidó szimbólumok tanulmányozására is, Superman karakterében. Először is, az alkotók saját történetüket szőtték bele Superman Földre érkezésének történetébe. Akárcsak ők, egy teljesen más világból kerültek az USA-ba, és akárcsak Mózes, vagy a zsidók a holokauszt után, egy óriási katasztrófából menekültek meg. A Krypton pusztulásakor apja, Jor-El és anyja egy kapszulában az űr magányára bízták a gyermeküket, Kal-El-t, mint az utolsó kryptonit. Kal-El neve árulkodó lehet a héberül beszélők számára, ugyanis jelentheti „Isten hangját”, „Minden Istent”. Persze a nevek bűvölete sok ember fantáziáját megragadta, így alakult ki az a nézet, hogy Jor-El „Istent ábrázolni”, és ha az apa az atya, a fiú.. de ebbe most nem mennék bele.

Az űr, mint a legvégső határ, természetesen nem csak a sci-fi képregények alapmotívuma volt. Persze a földi időszámítás más volt az 1960-70-es években, így például előre megtudhattuk, hogy a távoli jövőben a Földön nem lesznek rasszok, és az emberiség illetve a más bolygók lakóinak többsége szövetségekbe tömörül majd. Lesz egy csillagjáró, neve Enterprise, melynek feladata különös új világok fölfedezése, új életformák, új civilizációk fölkutatása,  és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett. Ezt a csodálatos feladatot kapta a legénység, melynek élén James T. Kirk, és a félig vulkáni Spock parancsnok állnak. A jövő idealizmusát természetesen nem csak abban fejtették ki, hogy emberek és földönkívüli humanoidok együtt dolgoznak a fedélzeten, de a legénység soraiban van orosz, japán és afroamerikai (ne feledjük, hogy alig egy felnőtt generációval vagyunk Hirosima és a 2. Világháború után, közepén a hidegháborúnak és az Amerikában dúló rasszizmus elleni harcnak).  Mindez szép és jó, ám van egy apró titok, melyet mostantól mind tudunk: James Tiberius Kirk és Mr. Spock zsidók. Persze ennyi erővel T. J. Hooker is zsidó, ugyanis Kirk és Hooker megformázója, William Shatner eredetileg a Schattner család leszármazottja Kelet-Európából. Leonard „Mr. Spock” Nimoy pedig jiddisül beszélő, Oroszországból az USA-ba települt szülők gyermeke. Leo aktív zsidó életet él. Színészként játszotta Tevjét is a Hegedűs a háztetőn musicalban. Narrátora volt amerikai haszid zsidókat bemutató dokumentumfilmeknek, különböző kabbalisztikus témájú fotó projekteket vezet.
Ez utóbbi munkája erős ellenérzést szított, miután elkészítette a Shekhina-t, egy mezítelen nőről készített sorozatot tfilinben. Ám mi is bizonyíthatná jobban a Star Trek Spockjának kötődését félig emberi és zsidó gyökereihez, mint a vulkáni köszönések? A kohanita kéz szerű mozdulat és a hozzá tartozó köszönést nem titkoltan a Tóra inspirálta. Persze felmerül a kérdés, hogy a vulkániak honnan ismerik a Kohanita kezet? Nimoy úr jelenleg is aktív politikai életet él, és Barak Obama mellett kampányol. Egyébként Shatner és ő rendkívül szoros barátságban állnak, már a Star Trek kezdete óta, de a Hookerben is többször játszottak együtt. Kettőjük csillagközi fúziója jelenik meg Zapp Brannigan szerepében. A Futurama rendkívül arrogáns, szexuálisan erősen túlfűtött katonaparancsnoka, buta a harcban és csökevényes, aki semmire sem menne az örök bűnbak Kif Kroker nélkül.

UPDATE: Judapest.org FAQ Spockról

Persze, ha már a Futurama-nál tartunk, meg sem próbálhatunk elmenni a Simpson család mellett. Amellett, hogy a The Simpson’s sorozat szinte összes szereplőjében megtalálhatók karakterisztikus zsidó vonások, még tele is van rendesen kasrutolt karakterekkel. Ropi bohóc eredeti neve Herschel Shmoikel Pinkus Yerucham Krustofski, és az apja Hyman Krustofski, a rabbi. Ropi meglehetősen ellentétes érzelmeket kiváltó figura, az öngyűlölő zsidó figurájának legbonyolultabb példája, de a papa jó fej.

Érdekességként feltűnhetett a sorozat rajongóinak, hogy Duffman, a Duff sörök hivatalos reklámembere egyszer bevallotta, hogy zsidó. Egy Oktoberfesten tartott reklámkampányában a harmadik birodalomra utaló reklámszöveg után a homlokára csapott, és ezt mondta: „Ezt teszem, mikor zsidó vagyok..” Ráadásul még biszex is.

Zsidó volt a kótyagos Frink professzor papája is. Drága feltalálónk, született Professor John I.Q. Nerdelbaum Frink, az ifjabb, nem igazán jött ki apukájával, akivel olyan volt a kapcsolatuk, mint a „pozitronoknak és az anti neutronoknak”.

Lisa Simpsonnak különösképpen jó kapcsolata van a zsidósággal, hiszen nem csak az öngyűlölő-zsidó Ropit vezette vissza népéhez (Krusty’s Wet ‘N’ Wild Bar Mitzvah), hanem a legjobb képzeletbeli barátnője, Rachel Cohen, és kedvenc tanárai, Mr. Whitman és Mr. Bergstrom (illetve ez utóbbi eredeti szinkronhangja, Dustin Hoffman) is zsidók. A tévés Kent Brockman is Kenny Brockelstein néven született, aki a nagy filmig eltávolodott a judaizmustól, bár a kezdetekben még chait is viselt a nyakában.

Ott van nagypapa öreg cimborája, az „Öreg csidó bácsi” és felesége, vagy mind, a Lower East Side zsidónegyedének lakói. Egy epizód erejéig Itchy és Scratchy is zsidóvá avanzsálnak.

A készítők közül is sokan zsidók, hogy csak a legnevesebbeket említsem, az alkotó, Matt Groening, a producer James L. Brooks, Danny Elfman, Hank Azaria és még sokan mások.

Persze, nem jellemző, hogy csak zsidók lennének mindenhol, de most őket szemezgettük ki. A legtöbb karakterrel úgy azonosulunk az évek során, hogy megismerjük őket. Megismerjük családjukat, történetüket, szokásaikat, vallásukat. Ez így van jól. Mert mind másokkal tudunk közösködni. A sokszor egész életünkön át velünk tartó kedvenceink között sokan protestánsok, katolikusok, buddhisták, zsidók. De ez persze nem is végleges felsorolása a mindennapokat feldobó, a világot újra és újra megmentő hőseinknek. Ott van például minden hősök legnagyobbika, Mordechai Jefferson Carver, a snájdig hannukaman Hebrew Hammer. De egy napra elég ennyi zsidózás.

 

You may also like...