Diwon, a jemeni srác

Ha a new yorki zsidó zenei kultúrát kutatjuk, van egy-két név, melyeket nem lehet megkerülni. Közéjük tartozik Diwon, aki egykor Dj Handler néven a legnevesebb zsidó előadókkal dolgozott, és teszi ezt a mai napig. Ebben a riportunkban a „jemeni srácot” faggattuk így pár héttel a budapesti fellépése előtt.

Erez Safar jemeni családból származik, akik egy kis etiópiai kerülő után költöztek Izraelbe. Erezt kemény kötelékek kötik a szefárd gyökereihez, így mikor zenészként az electro hip-hop kultúrát választotta, sikerült egy igen különleges hangot találnia a két stílus ötvözésével.

Ezt a multikulti keveredést koronázták meg sikerei, melyek nem csak abban mutatkoztak meg, hogy Lou Reed, Anthony Coleman, Daniel Carter, DJ Spooky mellett Matisyahu, Steinski és Idan Raichellel is színpadra állt, hanem különböző sikeres vállalkozásokat is életre kelthetett. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a New York Sephardic Music Festival, röviden NY-SMF, mely egyedülálló módon a 21. század igényei szerint képes bemutatni a mizrahi, jemeni és ladino tradíciókat, ráadásul éppen Hanuka idején. A fesztivál ideje alatt a Diwon kiadójánál, a Modular Moods-nál lévő Pharao’s daughter és Y-love arámi/héber/arab zenéi mellett számtalan hasonló finomságot lehet meghallgatni. Ha szeretnél ingyen letölthető zenéket hallgatni, miközben olvasod az interjút, látogass el erre az oldalra:

http://shemspeed.com/exclusive/

A családod Jemenből származik, és Etiópiában is éltek egy darabig, és ez láthatóan büszkeséggel tölt el. Tartjátok a jemeni tradíciókat Brooklynban is? Tudsz mesélni egy-két dolgot, ami eltér az askenázi hagyományoktól?
Hát, például a kaja SOKKAL jobb. És ott van a henna ceremónia házasságkor. Az is nagyon klassz. Jemeni zene szól miközben hennázzák az ara kezeit, aki egy tonna ékszerbe van öltöztetve, és a férfiak is a tradicionális ghalabiyába öltöznek. Az ima is több, mint egy mantraszerű kántálás vagy éneklés, inkább véletlen dallamok. Ez segíti az imádkozót meditatív állapotba.

Te vagy a Sephardic Music Festival főszervezője. Mit szólnak a tömegek ehhez az eseményhez?
Nagyon szeretik. Úgy gondolom, az emberek alapból vonzódnak ahhoz, ami számukra ezoterikus, ismeretlen és a szefárd zenének pont ilyen. Az USA-ban az askenázi zene dominál a zsidó zenei életben, így igazán üdítő egy sok újdonságot felvonultató nagy fesztivál. Ez az esemény amúgy is széles térben mozog, a tradícióktól az ütős kis partikig stílusáig, és ez a sok lehetőség mindenkinek sok jó élményt okoz.

És neked mi a véleményed a szefárd kultúráról a 21. században?
Szerintem úgy néznek rá, mint valami régire, még egy csomó banda is úgy tekint rá, mint amit konzerválni kell. Én személy szerint megpróbálom ezt a nézetet felcserélni valami újra, valami élőre, mai hangzásúra. Az Idan Raichel Projecttel készített remixeim tökéletes példák erre, hogy hogyan egyesítem a régit az újjal (ütemek, zene, stb…).
 

Dj Handlerként világsztárokkal játszottál egy színpadon. Hogyan változtatta meg ez a kapcsolataidat a mindennapi élettel és a környezeteddel? Változtatott egyáltalán valamin?
Hát, Dj Handler már a múlté, most Diwonként nyomulok, és a céljaim változtak ugyan, de még mindig a sokszínűség híve vagyok. Nem gondolom, hogy a mindennapi dolgaim változtak volna, hiszen azóta vagyok zenész, mikor a zsidó zenei élet még egészen kicsi és ismeretlen volt, így ez az életvitel vált a hétköznapjaimmá. A sztárság nem játszik szerepet (mondja nagy mosollyal – szerk.)

És melyik volt a legklasszabb fellépésed eddig?
Mikor Juezzel játszottunk Moszkvában. Együtt egy klezmer-jazz-punk bandát alkotunk, és egy ilyen kis klubban álltunk színpadra, és úgy fogadtak, mintha mi lennénk Kanye West. Akkor úgy éreztem magam, mint egy rocksztár, a legkülönösebb helyzet volt, amibe valaha kerültem. Még kis banda voltunk, és azt hittük, hogy a rendezők összetévesztenek minket valami világhírű együttessel. Egyszerűen nem értettük, miért akarnak egy klezmer jazz bandát Moszkvába repültetni, és úgy bánni velük, mint egy világsztárral. Meg sem mertem kérdezni tőlük, hogy mi van, nehogy felismerjék, hogy mi nem azok vagyunk (nagyot kacag – aszerk.). Aztán kiderült, de nem volt gond, mert beleadtunk apait-anyait és együtt valami óriási showt hoztunk össze, és ez nekik is nagyon bejött!

Köszi a beszélgetést, és nagon remélem, hogy mihamarabb találkozunk Budapesten!
JewBox.hu
אריה

Kapcsolódó oldalak:
www.shemspeed.com

myspace.com/diwonmusic

www.sephardicmusicfestival.com

www.erezsafar.com

You may also like...