A Kígyóhal harapása

HaDag Nahas, Izrael slágergyáros hip-hop csapata. Nevük jelentése „A kígyóhal”, ami egy izraeli kifejezés átirata. Az új jogsis vezetőknek szokott az autójukon virítani a „Nahag Chadash” felírat, ami azt jelenti: Új, avagy tanuló vezető. Ezzel szeretnék magukról azt a képet festeni, hogy valami újak, frissek, a fiatal és modern Izrael hangja ők. Sikerült.

Még a logojuk, a pisilő kisfiú is utalás egy héber kifejezésre. Hogyan pisil a hal? – tartja az izraeli mondás, ami annyit jelent, „ez meg honnan jött?” Hadag nahas, a banda, ami Jeruzsálemben alakult immáron 12 évvel ez előtt, csak négy év fellépése és rajongói követelése után adta ki első albumát 2000-ben. Minden felvétel toplistás sláger lett és bebizonyították, hogy a kemény ütemek és remek zene nem feltétlenül üres, hanem maradandó üzenet is lehet. A zenéjük érdekes ötvözete a Hip-Hop, Funk, Jazz, Electro és Rock kombinációnak, mindez megspékelve egy jó adag keleti hangulattal és érzéssel. A szövegeik legtöbbje tocsog az izraeli és közel-keleti politikától, szociális problémáktól, az élet hétköznapi történéseitől és egyébként is, mindenféle helyi ügytől.  Mindezt teszik olyan finom, ügyesen kitalált és megírt szarkazmussal és humorral, hogy külön élvezet őket hallgatni. Nem csak a seggrázós ütemek miatt.

 

2003-ban jelent meg aztán a következő, a Lazuz (Mozdulni) című albumuk, amire sikerült összedobniuk a többek szerint legjobb számukat, a Sod haHatzlachat (A siker titka). Egy évre rá jött ki a Homer mekomi, a Helyi cucc nevet viselő lemezük. Törvényszerűen követte az előző korongok sorsát, és szinte azonnal aranyba öltözött. Ezzel aztán minden idők egyik legsikeresebb izraeli bandája lettek, és népszerűségük azóta is töretlenül a csúcson van.  Érdekessége ennek a darabnak, hogy ezen van a Matrica dal, a Shirat hasticker, amit a híres izraeli novellista, David Grossman írt, illetve gyűjtött össze az Izraelben rendkívül népszerű autómatricák mondataiból. Ezek a mondatok odakint komoly kommunikációs eszközként szolgálnak. Tele vannak szarkasztikus politikai és egyéb szociális üzenetekkel, paródiákkal és dühös iróniával.

Még ebben az évben az év előadója cím mellé bezsebelhették az év albuma és az év dala díjakat. Mindezek és hét év folyamatos izraeli turné után külföldön is felfigyeltek rájuk, így egy angol, egy amerikai, francia, ausztrál és más egyéb külföldi fellépés után végre ellátogattak Magyarországra is, ahol egy ingyenes buli keretében tombolhattunk Yom haatzmaut alkalmából.
A banda külön figyelmet fordít arra, hogy az újonnan feltörekvő tehetségeket segítse, csakúgy mint a riválisa, Subliminal és Hatzel, az árnyék, akiket legutóbb az a megtisztelteés ért, hogy megírhatták és előadhatták Izrael 60. születésnapjának hivatalos dalát, a Bat sishimet. Erről a rivalizálásról szól a Gabi vDebi (Gabi és Debi) című számuk is.

A banda tagjai

Sha’anan Street / Microphone
David Klemes / Keyboards
Yaya Cohen-Ahronov / Bass guitar
Shlomi Alon / Saxophone and microphone
Moshe Ashraf / Drums
Guy Margalit / Turntables and microphone
Amir Ben-Ami / Guitars

You may also like...