A szefárd lélek lüktető hangja

Európai füllel mennyire élvezhetünk olyan szépséget, amit egy chillei-kubai családba született, Görögországban, Olaszországban , Spanyolban és Peruban nevelkedett gyönyörűség, Consuelo Luz éneke nyújthat?

Leghuncutabb dallamaiban is mélységesen spirituális, igazi zene, forró és lüktető, amit Consuelotól kapunk. Származását tekintve szefárd zsidó, baszk és mapuche indián ősökkel. A mapuchék a föld gyermekei. Birodalmuk, ha annak nevezhetjük egykoron az Inka és Kecsua Birodalmak mellett a legnagyobb volt, míg a konkvisztádorok ideje el nem következett, száz évvel az után, hogy Spanyolországból az inkvizícióval kiűzték vagy megkeresztelték a zsidókat és muzulmánokat. A mapuchék hite szerint a dallamok és énekhangok jutnak legmesszebbre az univerzumban. A zsidó misztikában pedig minden héber írásjelnek saját lelke van. Itt kapcsolódik össze a lélek utazása Consuelo dalaiban, hogy az érzések és hangok közös nyelvén megpróbáljuk megérteni, honnan jöttük, merre tartunk.

 

 

Consuelo az életben igazi hippiként él. A hetvenes években érkezett meg Mexikóba, ahol letelepedvén kitanulta az ősi kézművességek, földművelés és életmód szinte minden ágát. Igazi békeharcos, az utolsók egyike azokból az időkből. Néha lekapcsolja a rendőrség, mert például tüntetést szervez Santa Fe vizeinek megóvásáért, vagy Donald Rumsfeld háza előtt énekel egyiptomi-szefárd dalokat a béke érdekében. Egyik fia hip-hop előadó lett, MC Max Paz lett, akivel néha együtt is lépnek fel, de ez mellett persze bejárta már szinte az egész világot. A szefárd és világzenei kulturális fesztiválok egyik állandó fellépője, zsinagógák és templomok énekese. Könyveket ír, kisfilmeket rendez. Igazi, aktív alkotó szellem.

You may also like...