Einstein hagyatéka Jeruzsálemben

A múlt héten nyílt Természettudósok éjszakája című kiállításon a Jeruzsálemi Héber Egyetem igazi különlegességgel lepte meg a látogatókat. Az egyetem raktárában ugyanis nemrégiben megtalálták azt a teleszkópot, amelyet Albert Einstein 1954-ben kapott ajándékba. A csillagvizsgáló távcső felújítva megtekinthető a héber egyetemen!

Az egyetem Givat Ram Planetárium részét már réges-rég nem használták, és ennek az épületnek a raktár részében talált rá Dr. Eshel Ofir az Einstein által az intézetnek ajándékozott eszközre.
„Tudtam, hogy birtokában vagyunk egy teleszkópnak, amit Einstein hagyományoztt ránk, és egyszerűen kíváncsi voltam, mi történhetett vele. Az egyik hely, ahol megnéztem, a planetárium épülete volt. Szó szerint egy halom szeméten kellett átvergődnöm magam, mire az egyik sarokban ráleltem a távcsőre.” – nyilatkozta Eshel, a Belmonte Tudományos Laboratóriumi Központ igazgatója.

Einstein egyébként a Héber Egyetem egyik legnagyobb pártolója volt. 1922-ben Japánban arra a kérdésre, hogy miért van szükség zsidó egyetemre így válaszolt: „Miért kell zsidó egyetem? A tudomány nemzetközi dolog, de az eredményei nemzetek intézményeiben születnek.” Einstein halálakor minden eredeti kéziratát, köztük a relativitáselméletet is a Jeruzsálemi Héber Egyetemnek ajándékozta. 

You may also like...