Sólem Aléhem Múzeum nyílt

Sólem Aléhemnek, a zsidó irodalom 150 évvel ezelőtt Ukrajnában született klasszikusának életét és munkásságát bemutató múzeum nyílt hétfőn Kijevben – közölte az MTI.
A jiddisül alkotó író emlékmúzeuma az ukrán főváros központi részében, a Velika Vaszilkovszka utca egyik modern épületében kapott helyet, ott, ahol egykor az a ház állt, amelyben a világhírű szerző legismertebb műveit alkotta – írta a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása.

A Jewish Telegraphic Agency cikke szerint a múzeumban eredeti kéziratok, portrék, fotográfiák, színházi poszterek és személyes tárgyai idézik majd meg az 1859. március 2-án a Kijev melletti Perejaszlav városkában, Salom Rabinovics néven született író életét és munkásságát.

Sólem Aléhem 1887 és 1890 között, majd az 1893-tól az 1905-ös pogromig élt Kijevben. Ott született Tóbiás, a tejesember című műve is, a Hegedűs a háztetőn című musical alapja.

Az 1916-ban New Yorkban elhunyt jiddis írónak, A kisemberek városa, a Menáhem-Mendl novellaciklus, A Motl gyerek és az Énekek éneke szerzőjének 1997-ben állítottak emlékművet az ukrán fővárosban.

You may also like...