Ursula Krechel kapja idén a Német Könyvdíjat

A főleg verseiről ismert alkotó a Landgericht (Tartományi bíróság) című regényével érdemelte ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító díjat.

Az elismerést minden évben a frankfurti könyvvásár előestéjén adják át. A regény a második világháború utáni első években, Nyugat-Németország megalapításának időszakában játszódik, és egy zsidó bíró sorsát követi; származása miatt menekülni kényszerül, a nácik bukása után pedig visszatér hazájába, amely nem fogadja szívesen. Az alkotás „csodálatosan hűvös és modern regény”, és „pontos képet rajzol a korai NSZK-ról” – áll a zsűri indoklásában.

Az idén Ursula Krechel volt az egyetlen nő a hatos körbe bejutott regényírók között. A Berlinben élő 64 éves szerző 13 verseskötet után fordult a regényműfajhoz. A Landgericht a második regénye, az első 2009-ben jelent meg.

A díjat két éve a vajdasági Óbecsén született, Svájcban élő és német nyelven író Melinda Nadj Abonji (Nagy Abonyi Melinda) kapta a Tauben fliegen auf című regényéért, amely az idén jelent meg magyar fordításban Galambok röppennek föl címmel.

Forrás: kultography.hu

You may also like...