Fourtissimo – „a négy rézfúvós zsidó”

„Nagyon sok együttessel találkoztunk a világban 25 éves pályafutásunk alatt, de ilyennel még sehol másutt”- Eugen Wats

Mivel mind a négy testvért Kuna Lajos tanította rézfúvós hangszerekre, így kézenfekvő volt egy kis együttes alapítása. Az első pillanatoktól kezdve együtt zenéltek, így fokozatosan vált a játékból életcéllá az együttes létezése, olyannyira, hogy az iskolába járás kezdett problémát jelenteni a gyakorlás szempontjából. Az édesanya, Kovács Katalin merészségének és Polgár László bátorításának köszönhetően 1991. decemberében mind a négyen magántanulók lettek. Ekkor már semmi sem állhatott a profi zenész karrier útjába.

Az első hivatalos „megjelenés” 1993-ban történt, a Nemzetközi Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Találkozón, ahol rögtön Nívódíjjal jutalmazták tudásukat. A Budapesten megrendezett gálaesten, a díszvendég, a néhai Philip Jones, a híres London Brass szárnykürtöse, „a rézfúvós kamarazene atyja”, személyesen gratulált a fellépő gyerekeknek és nagy jövőt jósolt a csapatnak. Ekkor az együttes legidősebb tagja csupán 11 éves volt!

1995 októberében részt vettek a Passauban megrendezett nemzetközi rézfúvós kamarazenei versenyen, ahol fiatal koruk ellenére, a felnőttek mezőnyében megnyerték Passau város különdíját, mely az első díjjal volt egyenértékű. Nemcsak fiatal korukkal tűntek ki a versenyzők közül, mivel ők voltak az egyetlenek, akik, hogy kissé fűszerezzék műsorukat, kotta nélkül játszották a mintegy harminc perces műsort. Ez szokatlan, szinte megbotránkoztató volt a komolyzene berkeiben.

Ekkor a Duna Tv harminc perces filmet forgatott róluk, mely nagy visszhangot és érdeklődést váltott ki a külföldön élő magyarok körében is. Ezidőben már rendszeres fellépői voltak a hazai ifjúsági- és kulturális műsoroknak is (Eszterlánc, Cimbora, Kölyökidő, Leporello, Csipsz)

1996. január 22-én Budapesten a Kongresszusi Központban sikerült találkozniuk a világhírű Canadian Brass rézfúvós kvintettel. Rövid bemutatkozó játszást követően a Canadian Brass tagjai úgy döntöttek, hogy a koncert utolsó számát megváltoztatva, a két együttes közösen játsza el a Lookin’ good, but feeling bad című számot. A koncert végén mintegy meglepetésként felhívták a gyerekeket a színpadra és eljátszották a dalt a hazai komolyzenei szakma legnagyobb megdöbbenésére. A Canadian Brass elmondta, hogy 25 éves pályafutása alatt ilyen fantasztikus együttessel még nem találkozott és nem mertek együtt játszani senkivel ilyen rövid idő után.

Közben egyre nőtt az ellentét a „hagyományos” komolyzenészek és az együttes formabontó stílusa között, viszont a közönségsiker egyre hangosabb lett. A repeortárt folyamatosan bővítették és előtérbe kerültek az úgymond könnyedebb műfaj slágerei. Párhuzamosan művelték a két különböző műfajt. Megkezdték tánctanulmányaikat Varga Attila showtánc világbajnoknál, mindeközben komolyzenei kurzusokra, fesztiválokra jártak, ahol a szakma legelismertebb tanárainak, művészeinek játszhattak ill. tanulhattak tőlük: Roger Bobo (USA), Michel Bequet (Franciaország), aki külön fúvókát küldött Marcinak, Bart Van Lier (Hollandia), Ben Van Dyck (Hollandia), Guy Touvron ( Franciaország), Ronald Baron (USA)…

Ezeknek a kurzusoknak köszönhetően meghívásokat kaptak a világ legnevesebb konzervatóriumaiba (New York Julliard School, Lausanne, Paris, stb.).

Még mindig 1996-ban elindultak a pozsonyi Interforum Talentov Nemzetközi Kamarazenei versenyen, ahol 1. helyezést és az egész verseny Nagydíját nyerték. Ezt megismételték ugyanott 1998-ban, majd 1999-ben a gálaműsor díszvendégeként.
1997-ben a könnyűzene felé is fordultak, mert úgy érezték, hogy valódi küldetésük, hivatásuk, tömegeket szórakoztatni a megszerzett tudásuk kamatoztatásával. A műsorukat kiegészítették tánccal, így kialakítottak egy, a világon teljesen egyedülálló show-műsort, mellyel egy új és meghökkentő műfajt teremtettek. A Fourtissimo produkciójára sehol a világon nincs példa!

Ennek az irányvonalnak az eredményeként készült el a Fourtissimo CD anyaga, melyben saját egyedi stílusukat ötvözték, a modern zenei igények szerint, a rég- ill. közelmúlt felejthetetlen slágereivel, virtuóz komolyzenei dallamokkal.

Az új lemez bemutatkozó turnéja túlmutatott országunk határain, hiszen a Fourtissimo 2004-ben sikerrel mutatkozott be Kanadában, Németországban, Ausztriában, Albániában, Romániában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában és Lengyelországban is.

Mindeközben 2000 október 9-e óta együtt dolgoztak a magyar komolyzenei élet „fenegyerekével”, Varnus Xavérral, így Xavér minden jelentős koncertjén jelen voltak, CD-in illetve DVD-jén, televíziós műsoraiban közreműködtek 2005-ig.

2005 szeptemberétől önállóan folytatják komolyzenei munkásságukat. Népszerű és különleges művek rézfúvós-orgona átiratait játszák Magda Dávid kíséretében.

Debütálásuk nagy sikert aratott Kecskeméten a Barátok Templomában illetve a szegedi Dómban. 2005-ben koncerteztek még többek közt Egerben, Martonvásáron, Kiskunhalason, Soltvadkerten.

Mindeközben elkészült egy különleges karácsonyi album, amely 2005. november 15-én jelent meg.

2005-ben jelölték őket Fonogram díjra, mint az „Év felfedezettje”.

2007. Június 25-én megjelent az együttes harmadik stúdióalbuma „A Time For Us” címmel, melyen népszerű dallamok, többségében filmzenék feldolgozását játssza a Fourtissimo.

Az együttes hitvallása, hogy minden stílusban otthonosan mozogjon, alkosson, játsszon, mivel nem szeretnék a repertoárjukból kihagyni egyik műfaj remekeit sem. Véleményük szerint a világ minden táján, minden időben íródtak továbbadásra méltó alkotások, és a berögzült sztereotípiákon átlépve lehet szórakoztatni a közönséget. Tapasztalták, hogy a hallgatóság nem különbözteti meg az úgynevezett „komoly”- illetve „könnyű”-zenei műveket, csupán az idő és az alkalom befolyásolja, hogy mikor mire van szükség. Épp ezért úgy érzik ezen a pályán kötelességük elsősorban a Közönséget kiszolgálni, nem a „szakmának” megfelelni. Újabb és újabb kihívásokat keresve mindig találnak meghódításra váró területet a zene birodalmában. A Fourtissimo nem pihen.

Nekem nagyon sokat kell utaznom, hogy tehetséges fiatalokat tanítsak. Önnek, – Kuna apuka – egy ragyogó mesterosztálya van…otthon! „- Roger Bobo, (Zsámbék, 1996)

„Nagyon sok együttessel találkoztunk a világban 25 éves pályafutásunk alatt, de ilyennel még sehol másutt”- Eugen Wats (Canadian Brass) Budapest, 1996 jan. 22.

„Közreműködik a legendás Fourtissimo” – Varnus Xavér

 

(forrás: pankkk.hu)

www.fourtissimo.hu

You may also like...