Vallás? Oi!

Amikor először hallottam a Moshiach Oi! nevű new yorki punk rock bandáról arra gondoltam, na „bumm.. voltmár”. Aztán rájöttem, tévedtem. Ilyennel még nem találkoztam. Csak talán fesztiválokon a krishna metál környékén.

Ma nishtana? Hát, hogy ezek a srácok éppen a jesivában punkot hallgatva tanulták a Tórát, és mikor cirka másfél éve eljött az idő, a kellemes torokhangokból rekedt ordítozás lett. Naná, hogy Brooklynban történik ilyesmi. Yishai Romanoff cirka egy éve írogat dalokat, illetve turbóz fel 230 bpm-re olyan örök klasszikusokat, mint a Shma Israel vagy az Am Yisroel Chai. Yishai fuzionált több bandával; a Blanket Statemenstein és a Mr. Shabbos Show nevűekkel (sic), kiragadta a legviccesebb nevű előadókat -Pesach Simcha dobbal, Don Bonus gitárral támadnak- és mostanában a színpadról hirdetik: I_tenben hinni klassz!

Persze a vad év, amíg együtt punkkolkodtak nem tűnt el nyomok nélkül, még akkor sem, mikor a bandavezető Yish elindult a messzi Izraelbe, hogy tovább folytassa vallásos tanulmányait rövid úton kipenderítették a jesivából. Lehet, hogy nem volt annyira menő a Oi! felírat alól kilógó cicesz. Sebaj, ennek köszönhetően a srácok újra erőre kaptak és elkezdtek dolgozni a „Better Get Ready” albumon, ami talán már sokkal összeszedettebb lesz, mint az előző munkáik. Mi készen állunk, tessék, halljék.

You may also like...