Bennem van a Falalfel-erő – a Boogie Balagan kalandjai Umanban

Nem is OY régen, Rosh haShana előtt egy Wesselényi utcai pubban ücsörögtem, és arra lettem figyelmes, hogy az ablakon kinézve az utcán jelentősen megnövekedett az egy négyzetméterre jutó pajeszok száma. És, hogy mi köze ehhez a Boogie Balagannak?
Történt kérem, hogy rengeteg breslovi vagy más néven na nachos tesó Umán (Ukrajna) felé vette az irányt Izraelből, hogy mesterük sírjához utazzanak, mert ahogy azt a Nagy Öreg mondta: „Aki hozzám jön Rosh haShanára, annak az imája egyenesen felszáll az Örökkévalóhoz!” Hát most körülbelül húszezren buliztak a sírnál. Ami elsőre talán nagyon furcsán hangozhat, de tudni kell, hogy ennek a hasszid irányzatnak a lényege, hogy minden pillanatban kitörő örömmel kell dicsérni az Örökkévalót (még a budapesti metróban is..).

Naponta egyszer elvonulnak az erdőbe vagy más helyre, ahol magukban lehetnek I_tennel és beszélgetnek vele. De ez csak akkor feltűnő, ha valaki jártában keltében, túrázás során belebotlik egy hangosan kiabáló vagy táncoló emberbe. A legjellemzőbb azonban az a kép, amikor mondjuk Brooklynban vagy Izraelben az autópályán vagy az úton pirosnál egyszer csak megáll egy csupa matricás vagon, üvölt a goa trance, kiugrik belőle ipari mennyiségű fehér kipás pajeszos fickó és vad táncba kezd. Azután, mikor zöldre vált a lámpa, se szó se beszéd visszapattannak és már zúznak is tovább.

Aki a spiritualitás örömeire vágy, nagyon vonzónak találja ezt a gyakorlatot.

A Boogie Balaganról már volt szó az oldalon. Ők a palesztizraeli zenekar, akik elképesztő őrült showkat tudnak levágni, lévén hogy ők maguk is szuper őrültek, a szó legjobb értelmében. A minap egy nagyon érdekes videó érkezett tőlük a szerkesztőségbe, amit ők forgattak Umanban az idei „nagygyűlésen”. Ennek segítségével mi is könnyen átérezhetjük azt a lüktető örömöt, amit a zene és spiritualitás ötvözése képes csak összehozni. Gyorsan el is kaptam őket, hogy mi a cica történt, mit kerestek ők a bresloviaknál és egyáltalán:

„I got the falafel power in me” – A Boogie Balagan Umanban

Gabri: „Az Uman kaland egyszerre volt őrült és spirituális. A helyzet az, hogy a tesóm már hosszú ideje breslovi. Shalom Aroush rabbi jeruzsálemi jesivájában, a „Hoot shel Hesed”-ben tanul. Évek óta próbált meggyőzni, hogy menjek el vele Rosh haShanára , de nem jön be a vallásos cucc. Amúgy ebben az évben szerettem volna a kedvére tenni és  meglepetésemre nagyon élveztem az utat és elmondhatom, hogy gyökerestül teletöltődtem olyan spirituális élményekkel, amiket már évek óta hiányoltam. Azt azért nem mondanám, hogy holnaptól breslovi leszek, de legalább tudom, honnan jövök és van neshamám (mély jelentéssel az emberi lélek – a szerk. ). Nagyon tetszett a minden pillanatot átható boldogság kiteljesedésének filozófiája, hogy megköszönjük I_tennek a jót és rosszat is. Mint énekes a békéért, természetesen el kellett mondanom a politikai és társadalmi nézeteimet is, ahogyan én belülről látom a helyzetét az én áldott és kaotikus országomnak.”

Arieh
JewBox.hu

A Boogie Balagan

You may also like...