Békedíj a művészetnek

Annak, aki nem ismeri Izrael különleges társadalmát, csupán a mindennapi sajtóból tájékozódik, furcsa lehet Noa és Miri missziója, mely nemrég újabb mérföldkövéhez ért. A két művész már több rangos elismerés mellett most megkapta az idei Chaviva Reik izraeli békedíjat.

Miri keresztény arab, míg Noa zsidó, de ami a legfontosabb, hogy a két énekes együtt művészi fokra emelte a palesztin-izraeli párbeszédet. „az emberi szellem és a szabad gondolkodás még a lelki és érzelmi különbségeket is legyőzheti, és lehetővé teszi, hogy az erőszak és bombák helyébe a szavak és hangjegyek dialógusa lépjen” Ennek legutóbbi elismerése az izraeli béke- és oktatási központ, a Givat Haviva nekik ajándékozott békedíja. Ők voltak, akik Moszkvában három nyelven énekelték el a „There must be another way” (Kell legyen más út) című dalt. Miri énekelt többek között Idan Raichel is.

A díjat 1994 óta évente ítélik oda azoknak, akik hozzájárulnak munkájukkal az emberi jogok tiszteletben tartásához, és párbeszéddel igyekeznek úrrá lenni a Közel-Kelet viszályain.

 

mouss
JewBox.hu

You may also like...