Borok, pálinkák, és táncház a mulatósoknak

Terézvárosi Jazz Estek keretén belül a Bálint Ház a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Terma Zrt. Szervezésében Maratoni Klezmer-Jazz parádé lesz a Bálint Házban! Az eseményen több olyan nagyszerű zenekar is fellép, akiket eddig még nem hallhattunk túl sokszor!

Meghívott zenekarok:

A Lauder Iskola diákjaiból álló Z’mirim klezmer zenekar

A merész Klezmerészek

Az autentikus Folkklez band

A smooth-jazz stílus kiválóságai a Spring Island

A folk’n’roll hevében felpörgött nyíregyházi Folk Error 

A gasztronómiai élvezetekről Fűszeres Eszter és Gyuszi bácsi kifőzdéje gondoskodik 

Borok, pálinkák, és táncház a mulatósoknak.

2009. november 21-én, szombaton, 18.00 órától

Z’mirim diák klezmer zenekar

A Z’mirim diák klezmer zenekar 2004 szeptemberében alakult a Lauder Javne Zeneiskola 12-15 éves növendékeiből. A mostani felállásban 2 éve játszanak együtt. A Z’mirim – héberül Csalogány – nevet a gyerekek választották maguknak. A zenekar 8 állandó tagja mellett gyakran szerepelnek u.n. „nem lauderes” (nem a Lauder Iskolába járó) vendég tanulók is a koncertjeiken. Repertoárjukban ismert, tradicionális klezmer dallamok csendülnek fel, saját hangszerelésben. 

2007 májusában a zenekar a IX. Veszprémi Gyermekművészeti Fesztiválon Arany fokozatú  minősítést és különdíjat nyert, valamint akkreditációt az Őszi Nemzetközi Gálára. Az együttes munkáját két tanár irányítja: Nagy Anna a Budapest Klezmer Band harmonikása, és Pados Balázs klarinétművész  

* 

A zenekar tagjai:

Tóth Katinka – klarinét

Gottreich-Horváth Dávid –  klarinét

Tóth Bence – saxofon

Tóth Bernát Zsombor –  fuvola

Biljárszki Maxim –  harmonika

Biljárszki Dániel –  zongora

Cserna Krisztin – basszus-gitár

Vajda Tibor – dob

Gárdonyi Krisztina – basszus-klarinét

Zsoldos Benjamin – zongora  

Klezmerészek

A Klezmerész tagjai merész klezmer-zenészek! Mindenkinek van valami polgári foglalkozása, ki pedagógus, ki mikrobiológus, keramikus, avagy közgazdász. Ami összeköti őket, az a klezmer zene nagy-nagy szeretete. 

A zenekar tagjai:

Zala Judit – hegedű

Kiglics József – klarinét

Török Judit – ének

Tar Kata – gitár

Sós Judit – ének

Garai Péter – ütőhangszerek 

* 

Folkklez trió

A 2007-ben alapított trió  a zsidó népzene gyökereiből táplálkozó formáció. A Trió érdekessége, amely egyedülállóvá teszi hangszeres muzsikájukat, a népi hagyományokon nyugvó alap (moldvai, bukovinai és más használatos énekelhető dallam), klasszikus és kortárs zenével fűszerezve. Ezáltal, egy mai divatos szóval élve, multikulturális élmény varázsa alá kerül a hallgató. 

A formáció az autentikus, ősi, népi klezmer adaptációja, mely a magyar, s az európai kulturális közegben hiánypótló. A zenekar a megtestesült hazatalálás, hiszen nincs gyönyörűbb érzés annál, mikor a klasszikus zenei műveltségen felcseperedett muzsikusok visszatérnek az ősi gyökerekhez. De ne feledjük, hogy a huszonegyedik században járunk, s így a modern ember lényét átjárja a modern zene, s ennek a körforgásnak kiváló szimbóluma a FolKlez Trio, miként az autentikus kultúra kézen fogja a kortárs muzsikát a klasszikus zene égboltja alatt. 

A zenekar tagjai:

Farkas Zoltán –  cselló

Kerek István –  hegedű

Pető Gábor –  buzuki 

* 

Spring Island

A Spring Island a népszerű  smooth-jazz stílust képviseli, melyet olyan világnagyságok előadásaiból ismerhetünk, mint George Benson vagy George Duke. 

A zenekar dalainak hangulata a tavasz üdeségét, a forrás frissességét idézi. Dallamvilágukban egyaránt helyet kapnak a modern groove-ok, az izgalmas harmóniák, az elektromos és akusztikus hangszerek, az első hallásra könnyen befogadható zenei témák és az improvizáció is. 

A zenekar tagjai:

Csepregi Gyula – szaxofon

Galgóczi Balázs –  gitár)

Takács Donát –  basszusgitár)

György Ákos – billentyűs hangszerek

Kátai István –  ütős hangszerek

Pataki László –  dob 

* 

Folk Error

Az együttes népzenei alapokat és könnyűzenei érzéseket vegyít egészen újszerű módon. Nyíregyházi Főiskolásokból és debreceni rock zenészekből alakult a banda 2006 márciusában. Az elképzelés az volt, hogy megpróbálnak olyat csinálni, amit eddig mások nem tettek meg. Léteznek már népzene feldolgozás zenekarok, de egy új irányt szeretnének követni, illetve alkotni. A repertoárban szerepelnek a saját számok mellett egészen érdekes népzenei feldolgozások is. Többek között egy kis moldvai drum’n’bass, filmzene székelyföldi módra, erdélyi rákkenróll és hasonlók. 

Aki kíváncsi az új dolgokra, aki nem akar leragadni a ’68-as gyűjtésnél, aki szereti a folk’n’rollt, vagy csak szeretne egy oltárit bulizni, annak itt a helye! 
 

A zenekar tagjai:

Liska Veronika – ének

Dezsőházi Zamás –  hegedű

Samu „Züzü” Zoltán  – hegedű

Bálint Levente – klarinét, szaxofon

Kaszap Attila- kaval, brácsa

Palazsnik László –  tangóharmonika, brácsa

Nádas Péter – gitár

Kovács Balász – basszusgitár

Szendrei Attila – dob 

* 

Beugró:  2000 Ft.

Elővételben: 1800 Ft

(Bálint Ház Infópult, Bp., VI. ker. Révay u. 16.) 

Helyszín: Bálint Ház

Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.)

www.mazsike.hu, www.balinthaz.hu, www.terma.hu 

Bővebb információ: 

mazsike@gmail.com, info@balinthaz.hu

You may also like...