Dokumentumfilm-sorozat keddenként a Duna Televízióban

Dokuéjszakák címmel külön sorozatot indít január 12-től a műfaj külföldi képviselői számára a Duna Televízió. Kedd éjszakánként olyan filmek jutnak el a magyar nézőkhöz, amelyek a világ dokumentumfilm-termésének legfontosabb darabjai.

Mert a dokumentumfilm friss, közvetlen és igaz. Alkalmazhat játékfilmes elemeket, kreativitást de lehet egészen személyes, átélt is. Hatásának kulcsa a spontaneitás tétje-izgalma és a valós események fájdalma-öröme. Mindez a kis költségvetés és kis stáb ember-léptékűségével.

Elsőként, január 12-én, 23.00-kor a Kié ez a dal? című belga-bolgár filmet vetíti a Duna Televízió. Miközben a rendező, Adela Peeva egy dal valódi történetét igyekszik felderíteni, körbejárja a Balkánt, és zenészekkel, énekesekkel, papokkal, járókelőkkel beszélget, akik mind-mind szenvedélyesen saját népüknek követelik ezt a bizonyos dalt. A szöveg és a dallam változatai kitűnően jellemzik a Balkán bonyolult politikai helyzetét.

A tematika második filmje, január 19-én, 23.10-kor a Karaván a békéért (feliratos), amely egyszerre road movie és személyes napló. Egy fiatal házaspár, Aude és Amit Weisberger hat hónapos kislányukkal elindulnak, hogy nomád módra tegyék meg az utat Franciaországból Izraelig. Az utazás évszakokon, ismeretlen tájakon, országokon át vezet, 6000 kilométer és majdnem két évig tart. Célja a béke üzenete: csendes, privát demonstráció az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezéséért.

Január 26-án, 22.55-kor a Válás albán módra című film látható. A Szovjetunióval történt szakítás után a Hodzsa rezsim kémkedéssel gyanúsított mindenkit, akinek külföldi házastársa volt. Három szétszakított pár mesél a borzalmakról.

De hosszú még a Dokuéjszaka! A műfaj további gyöngyszemeit mutatja be folyamatosan, hétről hétre a Duna Televízió: lesz kubai téma Castróék kommunizmusáról, perzsa filmek egészen költői művektől a volt sah feleségével való konfrontációig. Meglepő és megrázó, ellentmondásos és zenés dokumentumfilmek követik egymást. Remélhetőleg ez a partizánműfaj egyre nagyobb teret nyer majd a nézőknél is.

A Duna Televízió mindig elkötelezettje volt a dokumentumfilmes műfajnak. Fennállása óta vetít heti rendszerességgel magyar és külföldi dokumentumfilmeket, rejtett kincsektől, kuriózumoktól kezdve a nagy port kavaró, széleskörű érdeklődést ébresztő témákig. Az új sorozattal most ismét markánsan és progresszívan kiállt a műfaj mellett.

kulturport.hu

You may also like...