Jewish Meeting Point – JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány

Egy álomból valóság

A Jewish Meeting Point (JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány – www.jmpoint.hu) szervezet és portál két lelkes fiatal álmaként indult útnak 2002-ben. A Kürti testvérek felismerték azokat a nehézségeket, melyek egy vidéki zsidó fiatalt sújtottak az úgynevezett magyarországi zsidó reneszánsz kezdete után még tíz évvel is. Vezetőiként az akkor csúcspontját élő egykor legnagyobb hazai zsidó ifjúsági szervezetének, a UJS-nek, nem csupán a lelkesedésük, de a szakmai tapasztalatuk is megvolt arra, hogy létrehozzák a szervezetet, ami mára a világ magyar ajkú zsidóságának legnagyobb, aktív közösségévé vált. A Jewish Meeting Point nemes célja, hogy hidakat építsen az elszórt zsidó közösségek és egyének között, kihasználva az Internet adta tér és idő nélküli szabadságot. Ennek köszönhetően ma nem csupán Magyarország kisebb-nagyobb települései, de a Világ számos nagyvárosából hetente több ezren látogatják naponta oldalainkat. Az alapítvány célkitűzései felé haladva mindig szem előtt tartotta a hagyományos zsidó élet, vallás és kultúra terjesztésének, megszerettetésének és elsajátításának szükségét. Ezt sikeresen ötvözte azokkal a megváltozott igényekkel és nehézségekkel, melyekkel Európa harmadik legnagyobb zsidó közösségének újraépítésében találkozott. Találkozási pont lett a neve, és ez nem csupán azt jelenti hogy egyének lehetnek felhasználói és tagjai a projekteknek, de a magyar és külföldi szervezetek számára is megjelenést biztosítunk. Magyarországon minden zsidó rendezvényén megjelenünk partnerként, társszervezőként vagy saját szervezésben. Így a hozzánk eljuttatott információk a lehető legszélesebb körben jelennek meg országszerte.

JMPoint riport a Magyar Televízió műsorán

Hétköznapi örömök

A legtöbben tartanak az Internetes közösségektől, mondván, hogy az nem igazi társaság. Mára azonban a számítógép és az Internet olyan részévé vált az életünknek, amilyen tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. A fórumunkon nincsenek idő és térbeli korlátok, így akár egy pécsi fiatal, ha alija előtt állna, nálunk könnyedén találhat már Izraelbe települteket, akik segíthetnek neki a kezdetekben. Ez éppen olyan gyakori dolog a fórumon, mint ahogyan egy-egy társaság összejövetelt szervez valamelyik tag lakásán, de hosszú ideje összejáró társaságok is léteznek. A különböző nagy rendezvényekre „JMPointos” csapatok jönnek össze, és gyakran előfordul, hogy büszkén viselik szervezetünk logóját.

A JMPoint portál társkeresőnek indult, és az Örökkévaló érdeme, de a hét év alatt több tucat esküvő és gyermekáldás boldogságáról és az azt követő briszről kaptunk beszámolót. Nem egy ilyen csodás eseményen mi, a szervezet képviselői is tiszteletünket tehettük. Mivel a közösségünkben nincsenek korlátok nemre vagy korra tekintettel, így nem csupán a boldogságban, de bizony a nehézségekben is együtt tudunk maradni. Az egymást fórumon megismerő barátok járnak bikür chojlimra, egymást látogatni nagy betegségek idején. Az élet rendje, hogy az Örökkévaló elszólít, ilyenkor az utolsó órákban is kitartunk egymás mellett, lehetőségeinkhez képest megpróbálunk könnyíteni a család szenvedésein jótékonysági rendezvényekkel is akár. A fórum társasága időről-időre összegyűlik és régi, elhagyatott temetőket tisztít meg, újít fel.

A zsidóság megmaradásának egyik alaptétele: „És beszéld el fiaidnak!” Oktatási programjaink lehetőséget adnak a vidék még megmaradt zsidóságának, hogy újra elsajátíthassák gyökereik ősi hagyományait. Nap, mint nap kapunk köszönő leveleket olyan –akár határon túli- kisvárosokból, ahol már csak egy-két család él, és a programjainkon kívül lehetőségük sincs folyamatos zsidó tanulmányok végzésére. Itt is, mint szolgáltatásaink nagy részében mindent megteszünk, hogy az embereknek lehetőségük legyen egymást elérni, gondolataikat, élményeiket megosztani. Bizony Budapesten, a most szikrázó zsidó élet sűrűjében is szükség van a JMPoint nyújtotta lehetőségre, ugyanis ismeretek híján nagyon sokan félénken próbálkoznak felvenni a kapcsolatot a őseik hagyományaival. Nekik nyújtunk kényelmes módot arra, hogy praktikus tudással a kezükben lépjenek be aztán egy zsinagóga vagy zsidó klub ajtaján.

JMPoint születésnapi rendezvény a Magyar Kultúra Alapítvány székházában

 

A nagyobb Internetes projektjeink között három már futó és egy, jelenleg készülő program van. 

Anyahajónak nevezhetnénk a JMPoint portált. Ez volt az első oldal, ahová egy ingyenes regisztráció után léphet be az érdeklődő. Itt mindig friss híreket, programokat talál. Vallásos kérdésekre választ lelhet, de fordulhat rabbihoz, ugyanakkor részletes leírást kaphat az izraeli programlehetőségekről. Állásközvetítőnk is működik igen nagy sikerrel, ahol izraeli és zsidó érdekeltségű világcégekhez helyezkedhet el a rátermett jelentkező. Mivel a tízezer tagunk közül jó néhányan a Világ számos pontján élnek,  a „JMPointosok a nagyvilágból” rovatunkban interjúk által kaphatunk képet a különböző nagyvárosok adta életlehetőségekről. A honlap tagjai számára nem csupán közösségi háló ad lehetőséget a kapcsolattartásra, de a belső levelezésen kívül blogokon, chaten és fórumon is ismerkedhetnek, megoszthatják gondolataikat, érzéseiket egymással. Hosszas előkészítés után legújabb szolgáltatásunk a Jewish Meeting Point Klubrendszere. Más nagy portálok (Facebook, Iwiw, GoogleGroups) ismert klub/csoport szolgáltatásai már elérhetőek a JMPointon belül is. A JMPoint Klubrendszer felhasználói érdeklődési körüknek megfelelő nyitott vagy zárt klubokat hozhatnak létre, vagy meglévő klubokhoz csatlakozhatnak. A klubon belül az adott klub témájával kapcsolatban lehetőség van gondolatok, vélemények, információk, képek, videók megosztására, beszélgetésre, fórumozásra, körlevél küldésére, stb.

Az alapítvány munkáját a brit The Westbury Group is elismerte azzal, hogy beválasztott minket a 2009/2010 év leginnovatívabb európai zsidó projektjei közé. Erről még több infót szerezhetsz a Compass kiadvány honlapján.

Egy irányba tartunk

A JewBox.hu kulturális magazin és netrádió egyedülálló lehetőséget nyújt azok számra, akik a zsidó és izraeli zenével, művészetekkel szeretnének megismerkedni. Az oldalon bemutatásra kerül a világ zsidó előadóművészeinek színe java. Interjúk és cikkek segítségével bepillanthatunk mindennapjaikba, megismerkedhetünk munkásságukkal. Az oldal hazai és nemzetközi programajánlóval is büszkélkedhet, melyekből csemegézve havonta egyszer több ezer címre küldünk hírlevelet. Az extrák között kották és szövegfordítások is találhatók. Filozófiánk, hogy a művészetek segítségével sikerül meg és elismertetni nem csupán a nem zsidó közönséggel magunkat, de a hagyományos és modern értékek kölcsönös újraértelmezését is elérhetjük önmagunk számára. Természetesen az oldal itt is lehetőséget nyújt, hogy ki-ki megtalálja azokat a programlehetőségeket, amikre szüksége van, legyen szó ifjúsági klubokról, szórakozóhelyekről vagy táncoktatásról.

A JMPoint Akadémia az egyik legfrissebb, ám legértékesebb lehetőségünk azok számára, akik ismerkednének a zsidóság hagyományaival, vagy éppen felfrissítenék tudásukat. A jelentkezők a felsőoktatásban megszokott rendszerben tanulhatnak egy több éves programban, mely során tematikusan végigveszik a zsidóság és Izrael történelmének, hagyományainak, vallásának és kultúrájának minden részletét, legyen szó olyan egzotikus témákról, mint az ókori zsidó zene vagy akár az Izrael régészet. Nemzetközi szinten elismert oktatók mélységekbe menő anyagainak segítségével a kurzusok egyedülálló szabadsággal végezhetők otthonról, legyen az a Világ bármely pontján. A tantárgyakat követően a hallgatók felmérhetik tudásukat a tesztek segítségével. Az év végén pedig egy záróvizsga keretében adhatnak számot tudásukról. Őszinte örömünkre szolgál, hogy az eddigi vizsgákon több száz kiemelkedően jó eredmény született.  Éppen ezért az Akadémia szolgáltatásainak bővítése folyamatban van, így nem csak az akkreditáció került fókuszba, de személyes találkozók is.

Virtuális Zsidó Múzeum – A 21. század új megoldásokra ösztökél minket, viszont minden eddiginél nagyobb is a lehetőségek tárháza. Mindig megújulni és mindenki számára elérhető értéket létrehozni, ez a kulcsszavunk! Ezért Alapítványunk arra vállalkozott, hogy a zsidó vallás és kulturális tárgyi emlékek megőrzése érdekében egy Virtuális Zsidó Múzeumot hoz létre. E gyűjteményt mindenki számára elérhetővé téve, örök emléke maradhat annak a kornak, amire már soha sem fog hasonlítani a magyarországi zsidóság. Minden lomtalanítás alkalmával elveszhet a közös múltunk egy darabja. Minden lomtalanítás alkalmával elveszhet a közös múltunk egy darabja.

Tóraavatás a Dessewffy utcai zsinagógában

Mozdulj ki!

Természetes, hogy nem ülhetünk mindig gépek mellett, alapvető igényünk van a személyes kapcsolatokra, mozgásra. Szervezett programjaink közül kiemelkedik a minden év novemberében megrendezett JMPoint Születésnapi Buli, mely sok téren különbözik a már megszokott zsidó programoktól. Először is, minden rendezvény a legkülönbözőbb helyszíneken van megtartva, aminek lényege, hogy kimozduljunk a már megszokott zsidó helyekről. Szolgált már helyszínül a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Székháza, a Budai Vár és a Casa De La Musica is, így 2009-ben egy pesti állóhajón sikerült többszörösen is túllépni a hely maximum befogadóképességét. A JMPoint születésnap a közösségé, és mint olyan, kicsit minden korosztály számára próbál nyújtani valamit. Ettől viszont kicsit eltér a tavaszi programként induló JewBox.hu születésnapi buli, ami nem keveri össze a korosztályokat. A hagyományok tiszteletben tartása és az értékteremtés minden esetben a legfontosabb, így a rendezvényeinken glat kóser ételek vannak. Ennek is köszönhető, hogy a magyarországi ortodoxia is képviselteti magát a kevésbé vagy egyáltalán nem vallásos közönség mellett.
A két évadot megélt filmklubunk most az Magyar Izraeli Baráti Társaságokkal együttműködve vidékre is eljut, de semmiképpen sem szeretnénk abbahagyni a sorozatot, ahol több, Magyarországon még be nem mutatott klasszikus és új izraeli és főleg amerikai mozit mutatunk be az általunk elkészített feliratokkal.
Már volt rá példa, és folytatódnak is a JMPoint túraklub előkészületei, aminek keretében kül- és belföldi utazásokra lehet majd jelentkezni, ahol a kultúra és hagyomány mellett legfontosabb a buli és kikapcsolódás.

JMPoint szülinapi buli
JMPoint szülinap és hanuka parti
Kiddus a Sziget Fesztiválon
Pillanatkép a Szigeten
Jom Haatzmaut –
Izrael függetlenségi napja
Makkabi Sportnap
JMPoint baráti társaság
hanukai bulija
JMPoint piknik

Programjaink elérhetők minden jóérzésű ember számára, és az elmúlt három évben új irányba is nyitottunk, mely sokkal szélesebb körben próbálja megismertetni és elfogadtatni a hagyományos zsidóságot és értékeinket a világgal. Ennek egyik legfőbb állomása a Sziget Fesztivál, ahol már háromszor, alkalmanként több ezer fiatallal ülünk le beszélgetni arról, hogyan is látják ők a mi világunkat és játékosan bele is pillanthatnak egy kicsit. Izraelből hozott homok segítségével járhatnak a Szentföldön, különböző nyelvű és nehézségi szintű tesztekkel játszva sajátíthatnak el tudást az értékeinkből, kézműveskedhetnek, és természetesen kis és nagy értékű ajándékokat is nyerhetnek. Felismerve azt, hogy ebben a hihetetlenül nagyszámú fiatalban sok-sok zsidó származású érdeklődő is van, akik azonban sajnos legtöbbször a legcsekélyebb információval sem rendelkeznek az ezzel járó lehetőségekről, a Szochnut tudását bevonva fantasztikus mennyiségű új jelentkezőt találtunk izraeli programokra. Így ezek az eddig zsidóságon kívül akadt fiatalok hamarosan újra visszatérnek gyökereikhez.
Éppen e célból, hogy megtaláljuk azokat a zsidó embereket, akikhez mindenki próbál eljutni, a JMPoint logó ott virít a különböző nagy rendezvények partnerei között, mint például a Reklámzabálók Éjszakája, de saját gyártású járművünk, egy Frigyláda is végigrobogott és címlapfotós lett a legutóbbi budapesti Red Bull Ládaderbin.

A Frigyláda őrzői – JMPoint csapat a Red Bull Ládaderbin

Erőnket megfeszítve és őszinte hittel programjaink értékében jelenleg hárman dolgozunk napi több mint nyolc órában a JMPoint Alapítvány minden megnyilvánulásán. Persze sehol sem tartanánk, ha nem lennének azok a barátaink, akiket noha szokás önkéntesnek nevezni, mégis inkább az előbbi jelzőt használnánk. Ugyanis nem csupán a Sziget Fesztivál dorbézolásain, a Ládaderbin lógó pajeszunkkal és a pompázatosan szép Urániában vetített filmek feliratozásában veszünk részt egymás életében, de a hétköznapokban is nagyon szorosak a kötelékek. És ezt soha nem tudnánk eléggé meghálálni, de azért próbáljuk. Időről időre küldjük az önkéntesek egy-egy csoportját különböző külföldi szemináriumokra, képzésekre. Többségében fiatal egyetemisták ők, vagy közvetlenül a felsőoktatás előtt állnak, így ez remek lehetőség, hogy praktikusan sajátítsák el az európai és demokratikus értékeket. Voltunk már többször Törökországban, Írországban, Angliában, Ukrajnában, Olaszországban és Svédországban. Állandó meghívásokat kapunk Törökországba, Görögországba, Romániába, és ha minden jól jön össze, egy izraeli célállomás sincs elfeledve, amiket jelenleg izraeli stílusú vacsorákkal pótolunk a csapatnak. Jó velünk kezdeni.

JMPoint csapat Törökországban,
a Thököly-emlékműnél
Török-román-magyar párbeszéd
Buli a Sziget Fesztiválon
Red Bull Ládaderbi 
Hova tovább, JMPoint?

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy mi a non-profit világban létezünk. Folyamatos pályázatírások révén próbáljuk fenntartani szervezetünket, ami nem egyszerű. Így próbáljuk a számotokra legkényelmesebb és értékesebb szolgáltatásokat nyújtani, néha jobban, néha kevésbé sikeresen, hiszen nem vagyunk tökéletesek, de törekszünk rá. Viszont időnként nekünk is szükségünk van a segítségetekre és támogatásotokra. Nem feltétlenül anyagi, hanem akár emberi erőforrások is nagy segítséget tudnak nyújtani. Rengeteg ötletünk, tervünk és lehetőségünk van.

Ha időd engedi és úgy érzed, tehetségeddel és/vagy munkáddal hozzá tudnál tenni Te is a magyarországi zsidó élet és kultúra alakításához, jelentkezz nálunk az info@jewbox.hu vagy az info@jmpoint.hu címek valamelyikén.

Link és banner elhelyezése, illetve reklámok ügyében ugyanezeken az elérhetőségeken keress minket bizalommal!

 
Ha mégis úgy érzed, munkánkat anyagiakkal is tudod támogatni, itt megteheted.

Számlaszám: 11707024 – 20456393

Nemzetközi számlaszám (IBAN): HU83 1170 7024 2045 6393 0000 0000
SWIFT kód (BIC): OTPVHUHB

 
Üdvözlettel
A JMPoint Csapat

You may also like...