A filiszteusok titkainak nyomában

Nyolc éve Tel-Avivtól délre történelmi szempontból szenzációs leletre bukkantak izraeli kutatók: egy parányi területen több ezer, i.e. 9. és 8. századból származó kultusztárgy került a felszínre. Az első leletcsoportot időközben rekonstruálták, és egy izraeli-német kutatócsoport bemutatta az eredményeket.

2002 őszén Raz Kletter izraeli régész a Tel-Avivtól bő húsz kilométerre délre eső Javnéban egy két méter átmérőjű, másfél méter mély gödörben több mint hétezer kultusztárgyra lelt az i. e. 9. és 8. századból. Ennyit a több mint száz éve tartó kutatások történelmében még soha nem találtak Izraelben. A leletet óvandó, kezdetben titokban tartották a felfedezést.

Az első leletcsoport rekonstruálásának most publikált eredményei elárulják, hogy a felfedezett, cipősdoboz nagyságú agyagmodellek egy kultuszhelyet ábrázolnak. Elülső és oldalsó részükön állatábrázolások, elsősorban bikák és oroszlánok, valamint meztelen istennők láthatók. Összesen mintegy 120 modellt sikerült rekonstruálni.

A Javnéban talált tárgyakat valószínűleg szertartásosan temették el, miután már nem volt rájuk szükség a közeli, mindeddig fel nem tárt szentélyben. Javne akkoriban a filiszteusok városa volt, egy tengerésznépé, akiket az egyiptomiak i.e. 1200 körül telepítettek be.

Filiszteusok, ókori nép, amely Délnyugat-Palesztina  földközi-tengeri partsávját és Kánaán  déli részét lakta. A filiszteusok nem voltak sémiek, hanem indoeurópaiak, az i. e. 12. században érkeztek talán az Égei-tenger  felől (esetleg Krétáról) a térségbe, nevük szerepel az Egyiptomot támadó tengeri népek között. Főbb városaik Gáza, Askelón, Asdod, Ekrón és Gat az Egyiptomból Szíriába  vezető út mellett helyezkedtek el, és szövetséget alkottak. Erős szövetségük és a vaslelőhelyek ellenőrzése évszázadokra Izrael ellenfeleivé tette őket, különösen Sámson, Saul és Dávid harcolt sokat ellenük. Ámosz próféta korában még függetlenek voltak, és a zsidók véglegesen soha nem tudták legyőzni őket. Később Asszíria  fennhatósága alá kerültek, és rendszeres évi adót fizettek neki. Nevükből származik a filiszter szó, amely kulturálatlan, földhözragadt embert, nyárspolgárt jelöl, valamint az ő nevükből eredeztethető a Palesztina  név, amely Pilistina, Philistina szavakból jött át. Traianus császár a Kr. u. 70-es jeruzsálemi Szentély lerombolása és a zsidók  elűzése után nevezte így el a területet a filiszteusok után. A filiszteusok már a Kr. e. VI. században eltűntek.
Az építészeti modelleken kívül több tízezer agyagcserép is napvilágra került, amelyeket azonban már lehetetlen edényekké rekonstruálni – a munka évtizedekig tartana, és megfizethetetlen volna.

Az elkövetkezendő kutatás fő feladata a modellek és edények szerepének tisztázása lesz. A kezdeti eredmények is szenzációsnak mutatkoznak, de további vizsgálatokra van szükség, hogy biztosat lehessen állítani – magyarázta Wolfgang Zwickel mainzi kutató a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Annyi nyilvánvaló, hogy hallucinogén anyagokat égettek el bennük.

Végső soron abban reménykednek a kutatók, hogy többet megtudhatnak a filiszteusok eredetéről, amelyet máig homály fed – Albániától Törökországig bárhonnét jöhettek. Az ásatási publikáció első kötete a napokban jelenik meg a német Vandenhoeck & Ruprecht valamint a svájci Academic Press kiadónál.

You may also like...