Könyvajánló – Freud saját szakácskönyve

A Múlt és Jövő kiadó újonnan megjelent könyve gasztronómiai és tudományos csemege, hadat üzen az „orális frusztrációk” ellen. A James Hillman és Charles Boer összeállította kötet, amelynek fordítója Hárs György Péter, gondoskodik róla, hogy a kulináris művészet ne tűnhessen el a pszichoanalízis történetéből.

Freud saját szakácskönyve

„Tudtam, ha a pszichoanalízis az orvosi szakma kezei közé kerül, a kulináris művészet, összes kulturális gyökereivel együtt hamarosan el is tűnik a pszichoanalízisből. A doktoroknak nem jó az étvágyuk, és orális frusztrációjukat szörnyű figyelmeztetésekké szublimálták: a gazdag ételek ellen, amelyeket manapság ‘zsírosnak’ neveznek, a só ínycsiklandása és a cukrok élvezete ellen, a vörös húsok és az édes tejszín ellen, a szószok ellen, a kulináris művészet legjava ellen.”

„a szakácskönyvi olvasat mellett biztosan lehet ezt a munkát olvasni
(1.) gasztronómia-történetként,
(2.) kultúrtörténetként,
(3.) kultúrakritikaként,
(4) pszichológiatörténetként,
(5) pszichoanalízis-történetként,
(6.) pszichoanalízis-kritikaként,
(7.) pamfletként vagy paródiaként,
(8.) egy hosszúra nyúló zsidó viccként és
(9.) szépirodalmi alkotásként is.” – Hárs György Péter

A könyvet megvásárolhatják a június 3-án kezdődő Ünnepi Könyvhéten is standunknál (87. stand Vörösmarty tér).

You may also like...