Mazl tov, Mr. Polanski!

Kevés olyan zseniális filmrendező van a világon, aki elmondhatja, hogy megjárta a csúcsot és bizony sikerült nagyot is esnie. Roman ilyen. Olyan korban született, amikor az élet volt a legnagyobb horror és kaland. Talán ebből merítette tehetségét és alkotott örrök érvényű filmeket, mint a most 77 éves Roman Polanski.

A világhírű filmrendező Rajmund Liebling néven született 1933. augusztus 18-án Párizsban. Lengyel zsidó származású családja 1937-ben visszaköltözött Lengyelországba, édesanyja koncentrációs táborban halt meg, ő maga megszökött a gettóból.

1959-ben diplomázott a lodzi Nemzeti Filmfőiskolán. Első nagyjátékfilmjét, az Ártatlan varázslók című romantikus filmet 1960-ban rendezte, majd Franciaországba utazott, ahol elkészítette A kövér és a sovány című társadalmi szatíráját.

Sikeresen mutatkozott be filmrendezőként, 1962-es pszichológiai drámája, a lengyel színekben forgatott A Kés a vízben a Velencei- filmfesztiválon FIPRESCI-díját nyerte el, és a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is jelölték. A Vámpírok bálja című kosztümös horrorkomédia kis műfaji kitérőt jelentett számára, majd 1971-ben filmre adaptálta Shakespeare Macbethjét. 1974-ben forgatott krimijét, a Kínai negyedet valódi díjeső kísérte.

 

 

Amerikában évtizedek óta elfogatóparancs van érvényben ellene, ezért a gyermekkori emlékeit is feldolgozó Zongorista című filmjéért kapott Oscar-díjat 2003-ban jó barátja, Harrison Ford vette át helyette. Jelenleg Svájcban él háziőrizetben…

 

You may also like...