Az USC Soá Intézet tanártovábbképző programja Magyarországon

Az USC Soá Intézet szakmai továbbképző programot indít Európában pedagógusok számára. A július 1-én kezdődő hatnapos, intenzív képzés során a résztvevők megismerkednek a videó-interjúkkal, azok jelentőségével és azzal, hogy a holokauszt túlélőivel és szemtanúival felvett videó-interjúk hogyan használhatók eredményesen az oktatási folyamatban. 

A nemzetközi oktatási program elsőként Magyarországon kerül megrendezésre, ezt követi a cseh, az ukrán és a lengyel képzés. A magyarországi program tizenkilenc résztvevője az ország különböző részeiből érkezik, ketten közülük a határon túlról. A résztvevők különböző iskolatípusokban (gimnázium, szaközépiskola, általános iskola, egyházi és alternatív iskola) különböző tantárgyakat (történelem, irodalom, társadalomtudomány, hittan, pszichológia, média, idegennyelv) tanítanak.
 
A Steven Spielberg által 1994-ben alapított USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma a holokauszt túlélőivel és szemtanúival 56 országban, 32 nyelven készült, közel 52.000 video-interjút tartalmaz, ez ma a világ egyik legnagyobb digitális archívuma. Az Intézet célja, hogy az összegyűjtött videó-interjúk oktatásban való használatával küzdjön az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus, valamint az általuk okozott szenvedések ellen. Magyarországon az archívum teljes anyaga hozzáférhető a Közép-európai Egyetem Könyvtárában. A Videó-interjúk a 21. század oktatásában program az Intézet globális oktatási munkájának része
 
A most kezdődő képzést Jan DeBoutte nagykövet, a Holokauszt-oktatással, Megemlékezéssel és Kutatással Foglalkozó Nemzetközi Munkacsoport (ITF) elnöke nyitja meg. Az ITF olyan egyedülálló kormányközi szervezet, melynek munkájában szakértők és politikai vezetők vesznek részt a világ minden tájáról. A szervezet működésének fókuszában a holokauszt alapvető okainak és jelentőségének vizsgálata, az emlékezés kötelessége, valamint a népirtások megelőzése érdekében végzett ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő munka áll. Magyarország 2002 óta tagja a szervezetnek.
 
Az USC Soá Intézet képzése július 1-jén, vasárnap, délután 15.30-kor a hivatalos megnyitóval kezdődik. A képzés helyszíne a budapesti Közép-európai Egyetem, amely  egyike az Intézet archívumának világszerte 38 helyen elérhető hozzáférési pontjainak.
 
A képzés során a magyar pedagógus résztvevők megtanulják, hogyan kelthetik fel diákjaik érdeklődését és motiválhatják őket a Vizuális Történelmi Archívumban szereplő személyes történetek okatatásban való használatával. A résztvevők olyan, videó-interjúra épülő tananyagokat dolgoznak ki, melyek nem csak ismereteiket bővítik, hanem különböző készségeket és képességeket is fejlesztenek. Az oktatási program során hangsúlyt fektetnek a felelős állampolgárrá nevelés kérdésére is.
A résztvevő tizenkilenc tanár a USC Soá Intézet nemzetközi szakmai műhelyének tagjává válik. A műhely tagjai digitális és vizuális médiát használnak az előítélet-mentesség oktatásához és fejlesztik diákjaik kritikai gondolkodási készségeit. Céljuk, hogy a diákok jobban értsék és felismerjék a mindennapokban megjelenő sztereotípiákat és előítéleteket.
 
A nyári képzést követően a résztvevők videó-interjút tartalmazó tananyagot fejlesztenek és próbának ki iskolájukban, illetve bemutatják a kollégáiknak. Projektjeiket egy év elteltével, 2013 nyarán programzáró találkozón ismertetik majd egymással.

 

Forrás: kultura.hu

You may also like...