Milyen egy szilveszter Izraelben?

A zsidók nem ünneplik az új évet. És akkor is csak teljes mellbedobással. Izraelben járva-kelve azonban feltűnően más hangulata van a szilveszternek, mint a való világban. Karácsonykor akárhol találunk télapót, de hogy szilveszterre pezsgőt szerezzünk, ahhoz komoly előkészületek kellenek..

A zsidó újév egészen más, úgyhogy a december 31. Izraelben csak úgy, a szilveszteri partik ideje. Ilyenkor rendszerint a fő program: rettenetesen berúgni és halálra kritizálni a másikat. A kis családias, baráti összejövetelek közt, természetesen csak elvétve, de olykor-olykor mégis előfordul a csendes vetélkedés arról, hogy ki tartja a:
-legfellengzősebb
-leghangosabb
-legnagyobb
-legrongyrázósab
-és egyáltalán leglegleg bulit a városban.
Ilyenkor mindenki türelmetlenül várja a meghívókat, amiket ha nem kap meg, vérig sértődik. Ha pedig mégis kap, sajnálkozva bejelenti, hogy neki idén az Floridába van meghívása, ahol a csúcsgazdag uncsitesójáék fogják elhalmozni minden jóval. Ezek után váratlanul betoppan a bulira, természetesen üres kézzel, és bejelenti, hogy természeti katasztrófa miatt mégsem jutott el a pálmafák alá.

Az izraeli újévi kívánság kicsit másként hangzik, mint úgy általában a világban. Nekünk, magyaroknak mégis ismerősek lehetnek a gyakran elhangzó: „banyek, már megint öregszünk” és a „ez is elrepült a francba” mondatok. Aztán amikor a pia már beütött, megbeszélik, hogy milyen optimista kilátások várnak rájuk, és hogy a legjobban teszik, ha elköltöznek Kanadába vagy Ausztráliába. És végül mindenki marad a fenekén. Ugye, hogy ismerős? 

Természetesen másnap mindenki úgy tesz a munkahelyén, mintha előző este mi sem történt volna, mert ugye ez nem is szokás, meg egyébként is.. de azért sikkes dolog több fejfájás elleni gyógyszerrel rohangálni.

Ezúton kívánunk minden barátunknak békés, boldog és sikeres ÚJ Évet!

És NE vezessetek ittasan!!

A JewBox csapat

You may also like...