Shakespeare után szabadon – modernkori tragédia

A szegedi egyetem tudomány- és oktatástörténetét értékes művek dolgozták föl, ez a film az egyik első, amely az intézmény kultúrtörténetével foglalkozik – közölte Pál József, az alkotás létrejöttét a volt ORTT-vel és az önkormányzattal közösen segítő Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese.
1941. október 1-én az egyetemi színjátszó csoport alapító-rendezőjét, Horváth Istvánt a fasiszta Turul ifjúsági szövetség kizárta a színház tagjainak sorából. A fiatalembert, aki ugyan reformátusnak született és mélyen vallásos volt, a nürnbergi törvények anyja révén zsidónak minősítették. Tóth Kata szintén református volt, szülei antiszemita áramlatokkal, gondolatokkal rokonszenveztek és kifejezetten ellenezték a két fiatal esetleges házassági tervét. A fiú és a lány nem látott más kiutat, a pesti Duna-parton lévő Carlton Szállóban 1941. október 17-én öngyilkosságot követett el.

Bubryák István, a film forgatókönyvírója és producere elmondta, hogy az 1970-es évek végén a szegedi körzeti stúdióban tévéjátékot szerettek volna készíteni Horváth István és Tóth Kata sorsáról, ez akkor nem valósulhatott meg, de az elmúlt évtizedek során nem tudott szabadulni a történet bűvöletéből.

    
A Szent-Györgyi Albert, az egyetem Nobel-díjas rektora által létrehozott Szegedi Egyetemi Ifjúság színjátszócsoport Hamletjét – melyet 1941. április 1-jén mutattak be az akkori nevén Városi Színházban – a korabeli cikkek szerint a szakma, valamint a szegedi és a fővárosi közönség is kitörő lelkesedéssel fogadta. 
    
A darab rendezőjét, Horváth Istvánt, az egyetem másodéves bölcsészhallgatóját a kritika a magyar színházi élet új, nagyreményű ígéretének tartotta. A Hamlet próbái alatt alakult ki a mindent elsöprő ó szerelem a tizenkilenc esztendős rendező és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között. 
 
A 83 perces film, amelynek forgatása tavaly ősszel kezdődött el, korabeli filmhíradó-részletek, dokumentumfilmes eszközök és a történetről született drámák, valamint regények jelenetei segítségével idézi fel Horváth István és Tóth Kata alakját – közölte Bubryák István.

A filmet a mozipremiert követően a Duna Televízió műsorán láthatja majd a közönség – mondta a forgatókönyvíró-producer.

You may also like...