Zöld utat kapott a vitatott jeruzsálemi múzeum

Zöld utat kapott szerdán a Simon Wiesenthal Központ által finanszírozott Tolerancia Múzeuma, amelyet egy jeruzsálemi régi muszlim temető fölé húznának fel.

A Jeruzsálem nyugati, többségében zsidók lakta felében található Maman Allah nevű sírkertben több, szentként tisztelt muszlim vallási vezető nyugszik. Izraeli adatok szerint 200 csontvázat kell majd exhumálni és áthelyezni.

Afrat Orbach belügyi szóvivő elmondta, hogy kiadták az építési engedélyt, és a földmunkák akár azonnal megkezdődhetnek. Orbach ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az épület alapjainak lerakásáig még több kör van hátra.

A 177 millió euróra rúgó projektet a híres nácivadászról elnevezett, amerikai székhelyű zsidó szervezet, a Wiesenthal Központ finanszírozza, amely már Los Angelesben is felhúzott egy hasonló épületet. Illetékesek szerint a múzeum célja „a népek közötti egyetértést előmozdítása”.

A 2003-ban bejelentett terv iróniája, hogy folyamatosan bírálatok kereszttüzében áll. A palesztinok az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak az ügyben, de az 2008-ban elutasította a projekt leállítására vonatkozó kérvényüket. Ezután többen az ENSZ-nél emeltek panaszt.

 

MTI

Látványtervek az új múzeumról:

You may also like...