Amy Winehouse jiddise mame akart lenni

Július 26-án zsidó szertartás szerint helyezték örök nyugalomra Amy Winehouse-t. A nyugati sajtóban máris félreértések keringenek az énekesnő vallásával, hitével kapcsolatban. Sőt a tetoválásairól is.

Amy Winehouse, a fiatalon elhunyt énekesnő sosem titkolta zsidó mivoltát, de nem is tulajdonított túl nagy jelentőséget ennek a ténynek – dalaiban például egyetlen utalás sem található a zsidóságra. A sajtót mégis lenyűgözte Amy Winehouse „egzotikus” származása, legalább annyira, mint dalai vagy zűrös életvitele. A bulvármédiában ugyanis Amy Winehouse amfetamin-pirulákkal és kokaincsíkokkal szegélyezett élete sokkal jobban eladható volt, ha a botrányokat felfűzték a „helyes zsidó kislányból drogos díva” történetívre.

A jól csengő jelzők halmozásában mindig élenjáró zenei sajtó sem maradt le a bulvármédiától, a vezető lapok előszeretettel aggatták rá a „zsidó hercegnő”, „pöttöm zsidó lányka” címkéket. Sőt, a Lilith zsidó feminista magazin elemzése szerint maga a zsidó közösség is alaposan rájátszott a jelenségre. Egyfelől persze szívesen tudta „soraiban” az elmúlt évtized egyik legeredetibb és legsikeresebb énekesnőjét, másfelől azonban ugyanolyan elszántsággal határolódott el botrányaitól.
 
Az énekesnő szívesen hordott Dávid-csillagot.

A média címkézési hajlandóságát maga az érintett is tovább tüzelte olyan nyilatkozataival, mint amilyet például az ausztrál Sunday Times-nak adott: „10 év múlva remélem megállapodok majd, és jó zsidó anyukává válok.” A zsidó identitás mélységeiből keveset mutató nyilatkozatok közé tartozott az is, amikor a Music Television-nek kijelentette, a nemi szervét csak „Kis VaJew-Jew”-nak becézi (a jew angolul zsidót jelent).

Meddig tart a sivá?

A fentiek ismeretében érthető, hogy az izraeli és az amerikai zsidó sajtó Amy Winehouse haláláról szóló beszámolóiból inkább az előadói-dalszerzői kvalitás méltatása, és a tragikus, önpusztító élete miatti együttérzés szűrődik ki, mintsem az egyébként Dávid-csillagot szívesen viselő Amy Winehouse zsidóságának boncolgatása.

Ugyanakkor a vallásos zsidó újságok azonnal reagáltak a brit és amerikai bulvárlapokban megjelent, az énekesnő temetésével kapcsolatos félreértésekre. A család a zsidó hagyománynak megfelelően a lehető legkorábban, július 26-án temette el a fiatal énekesnőt. A Mirror című brit pletykalap szerint a család máris „sivát” tart, azaz a hagyomány szerinti gyászidőszak első periódusát. Jennifer Lipman, a The Jewish Chronicle Online cikkírója szerint azonban ez tévedés: a sivá (a szó eredeti jelentése: hét) ugyanis csak a temetés napjával kezdődik és hét napig tart. Lipman szerint az is a bulvármédia félreértése, hogy Amy Winehouse-t csak akkor temetik majd el, ha a tetoválásait (nyitóképünkön) eltüntetik, a vallásos zsidók ugyanis nem hordhatnak varrást. Ilyen törvény nincs, így a cikkíró, és minden bizonnyal Mózes harmadik könyve okozza a bonyodalmakat, mely azt írja, hogy „Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek” (19:28).

E. V.
mindennapi.hu

You may also like...