Wagner zenéjét játsszák az izraeli szimfonikusok

Először lép fel és ad elő Richard Wagner darabot izraeli együttes Bayreuthban, a német zeneszerző antiszemita nézetei miatt zenéjét évtizedek óta bojkottálják Izraelben.

Az Izraeli Kamarazenekar keddi fellépése a Wagner operafesztivál keretében tabutörő koncert, először játszik izraeli zenekar Wagnert Németországban – hangoztatta Nicolaus Richter, a helyi önkormányzat kulturális osztályának vezetője. A kamarazenekar vasárnapi megérkezése után kezdte el próbálni Wagner Siegfried-idilljét.

Nem politikai okokból játszunk kedden Bayreuthban, a nácik által bálványként tisztelt Richard Wagner szűkebb pátriájában. Valamennyien csak zenészek vagyunk, a tudásunk legjavát szeretnénk adni, nem vagyunk politikusok és nem politikai küldetést teljesítünk’ – hangoztatta az együttes vezetője, az osztrák Roberto Paternostro.

 

Az együttes, amely a fesztivál keretében a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken való fellépésre kapott meghívást, főként zsidó zeneszerzők (Cvi Avni, Gustav Mahler, Felix Mendelssohn-Bartholdy) műveit, valamint Liszt Angelus vonósokra című művét és a Wagner által hitvese, Cosima tiszteletére komponált Siegfried-idillt szólaltatja meg.

Richard Wagner (1813-1883) tabunak számít Izraelben. A bayreuthi koncert bejelentése vitát váltott ki a zsidó államban: a kulturális miniszternek kellett közbelépnie, hogy a zenekar emiatt ne veszítse el az állami dotációját. Katharina Wagner, a zeneszerző dédunokája, a fesztivál társigazgatója védnökséget vállalt az izraeli zenekar fellépése felett. ‘Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy fogadhatjuk az Izraeli Kamarazenekart (…) mélységesen tiszteljük a zenészek által hozott bátor döntést’ – írta egyik nyilatkozatában, amelyet Michael Hohl, Bayreuth polgármestere olvasott fel.

A 100. bayreuthi Richard Wagner Fesztivál hétfőn nyílt meg Wagner 1845-ben Drezdában komponált romantikus operája, a Tannhäuser új változatának bemutatójával, Thomas Hengelbrock német karmester vezényletével.

mult-kor.hu

You may also like...