A Klezmatics kapta az amerikai nagykövetség kulturális díját

A világhírű New York-i klezmerzenekar, a Klezmatics vehette át az idei Kulturális Diplomáciáért Díjat, amelyet az amerikai nagykövet ítél oda évente olyan amerikai művészeknek, akik a kulturális kapcsolatok előmozdításában jeleskedtek.

A díjat a Sziget nulladik napján, kedd este vette át a zenekar Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövettől. A diplomata azzal indokolta a Klezmatics elismerését, hogy a banda „kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Magyarország és az Egyesült Államok közti baráti kapcsolatok elmélyítésében”.

A csapat trombitás-vokalistája, Frank London elmondta, hogy a zenekar sokszor játszott már Magyarországon az elmúlt húsz évben. „Amikor először jöttünk ide, az pont azután volt, hogy a (berlini) fal leomlott” – jegyezte meg. Első, 1992-es magyarországi fellépésüket felidézve a zenész arról is beszélt, hogy ők voltak itt akkoriban az egyetlen amerikai zenekar, amelyik világzenét játszott.


 
A nagykövet magyar gyökereiről is faggatta a Klezmatics tagjait. Frank London elmondta, hogy „Dave-nek, a dobosunknak, vannak magyar felmenői, nagyszülőkre és azelőttre kell itt gondolni”. A Klezmatics a Sziget szerda délutáni programjában is szerepel: a roma sátorban a Besh o droM zenekarral lépnek fel.
 
A nagykövetség egyik munkatársa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kulturális Diplomáciáért Díjat az amerikai nagykövetek „mindig olyan amerikai együttesnek adják, amely valamilyen módon hozzájárult a kölcsönös megértéshez, a kulturális kapcsolatok előmozdításához”.
 
Eleni Tsakopoulos Kounalakis tavaly a Shen Way balettegyüttest tüntette ki a jelképesnek számító elismeréssel.

MTI

You may also like...