Szülei ihlették Lenny Kravitz legújabb lemezét

Van benne orosz zsidó és van benne bahamai-afroamerikai, a héten megjelent legújabb Lenny Kravitz-album nem véletlenül kapta a Black and White címet. A tarka származású énekest a szülei ihlették, és lemeze tényleg sokszínűre sikerült.

Lenny Kravitz, aki az elmúlt két évtizedben több mint 35 millió lemezt adott el, három év után tért vissza, hiszen legutóbbi stúdióalbuma, az It Is Time for a Love Revolution 2008-ban készült el. A fekete és fehér Amerikával foglalkozó, de optimista hangvételű lemezen Kravitz eddigi pályafutásának minden jellemzője megtalálható: rock- és funk-elemek, a zenész emblematikus gitárriffjei, és persze a megszokott remek dallamok és szövegek.

A felvételek a Bahamákon és Párizsban készültek: a produceri munka mellett a multi-instrumentalista Kravitz írta, hangszerelte és játszotta fel mind a 16 dalt.

Mellette Craig Ross akusztikus és elektromos gitáron működött közre, illetve Jay Z és Drake rappelt egy-egy számban. A Black and White America (az eredeti cím Negrophilia volt) első kislemeze a Stand, ehhez videoklip (itt megnézhető)is készült. A klipben Kravitz egy televíziós showműsor paródiáját adja elő, az énekest több szerepben is láthatjuk.

Kravitz kilencedik albumán a szövegek fő ihletői szülei voltak. Az előadó bőven meríthetett családja különleges történetéből: orosz zsidó családból származó édesapja és bahamai-afroamerikai anyja házassága a hatvanas évek rasszizmustól nem mentes Amerikájában nem volt éppen megszokott dolog.

A 47 éves énekes-zenész napjaink könnyűzenéjének meghatározó előadója: 1999 és 2002 között négy Grammy-díjat nyert egyhuzamban, mindet a legjobb férfi rockénekes kategóriában, ezzel rekordot állított fel.

A négy győztes dal a Fly Away, az American Woman, az Again és a Gig In volt, ugyanakkor legnagyobb sikere kétségtelenül az Are You Gonna Go My Way 1993-ból. Dalszerzőként, zenészként, producerként olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Madonna, Vanessa Paradis, Slash, Sean Lennon, Steven Tyler (Aerosmith), Mick Jagger, Michael Jackson, Al Green vagy Curtis Mayfield.

Idén júniusban négy észak-amerikai helyszínen is fellépett a U2 turnéjának „előzenekaraként”, októberben és novemberben pedig Black and White Europe címmel Európa-turnén fogja népszerűsíteni új lemezét 14 európai országban.

Magyarországon két évvel ezelőtt, 2009 júniusában a debreceni Főnix Csarnokban lépett fel.

MTI

You may also like...