Királyhegyi Pált idézik fel a Spinoza Zsidó Fesztiválján

Színház, film, zene, tánc, kabaré, irodalom, humor – a kultúra és művészet számos ága talál otthonra egyetlen helyen a 9. Spinoza Zsidó Fesztivál idején: a szeptember 5-18. között a Spinoza Színházban ezen az őszön is több különleges program és premier várja az érdeklődőt. A zsidó kultúra négy héten át a legkülönbözőbb oldaláról mutatkozik be tehát a fesztivál idején, amikor is különleges bemutatókra kerül sor.
„Ami sürgős, az ráér!” a címe annak a színpadi produkciónak, amelyben Királyhegyi Pál alakját idézik meg az alkotók. A múlt század második felének legendás humorú írója szállóigévé lett mondásaival kommentálta a történelembe vetett életét. Amikor 1941-ben haza jütt Hollywoodból, arra azt mondta, sietett, hogy még elérje az utolsó auschwitzi gyorsat. Elérte, deportálták, hazajött, humorizált, kitelepítették, aztán annak is vége lett, s Királyhegyi humora az utolsó pillanatáig nem hagyta cserben. Alakját Székhelyi József veszi magára a színpadon. Havi kétszáz fix a másik zenés bemutató a Spinozában.

Zsidó zeneszerzők írták a dalokat és a szövegeket, amelyekből a daljáték összeállt, s megpróbálja bemutatni, mennyivel viccel ma az ember úgy, ahogy egykor azzal a bizonyos havi kétszáz pengő fixszel. A filmprogramban levítítik Zsigmond Vilmos, az Oscar-díjas hollywoodi operatőr egyetlen játékfilm rendezését, A tékozló apát Liv Ullmann főszereplésével. A színpadon Sas József, Ungvári Tamás, Heller Ágnes estje szerepel a programban, de lesz Koldus-kabaré, Flamenco bár és Klezmer koncert is a kéthetes rendezvényen.

Népszava-információ

You may also like...