Itt a kóser Facebook

Hiába csillog-villog, és egyre biztonságosabb is, volt valami, ami az ortodox zsidókat mindig is zavarta a Facebookban: nem volt elég kóser. Amíg Izrael Mark Zuckerbergje színre nem lépett.

Fekete kipáján kívül Jákov Szviszán semmi nincs, ami arra utalna, hogy a vallás határozza meg az életét. A 25 éves, kockás ingben-farmerben feszítő fiatalember generációja egyik elmaradhatatlan jelképével, a laptoppal próbálja meg összekötni az ortodox zsidóságot a legmodernebb közösségi kommunikációval. (Mindezt egy Tel-Avivtól nyolc kilométerre fekvő haszidista falucskából, Kfar Chábádból.) Hogy eloszlassa a Facebook kóser voltával kapcsolatos aggályokat, Szvisza saját közösségi oldallal állt elő, ennek felhasználói ezután anélkül ápolhatják a régi és köthetik az új ismeretségeiket, hogy lemondanának a vallási előírások betartásáról.A kóser közösségi oldal, a Faceglat finoman szólva leplezetlen tiszteleg a nagy amerikai előd előtt: neve felén kívül – a „glatt kosher” kifejezés jiddisül „nagyon kósert” jelent – szinte az egyedüli különbség a zsinagógákra jellemző szegregáció, vagyis hogy a Faceglaton a nők és a férfiak csak szigorúan elkülönítve oszthatják meg gondolataikat és képeiket egymással. Szvisza bevallása szerint az ötlet akkor fogant meg a fejében, amikor néhány barátja átugrott hozzá, egy lány pedig elkezdett azon keseregni, hogyan is élhetne online társasági életét a barátnőivel úgy, hogy illetlen férfiszem semmit ne lásson az egészből. Kívánsága hat hónapnyi serény programozás után valóra is vált: a közösségi oldal nyitólapján egy kattintással lehet választani, ki melyik nemhez tartozik, és miután elhárult a veszély, hogy egy-egy kivillanó női kar netán bűnös gondolatokat gerjeszt a jámbor felhasználókban, mindenki annyira szabadon viselkedhet mások előtt, amennyire a Facebookon is lehet.

Illetve csak majdnem annyira, mert a vallási előírások szigorú határokat szabnak. A Faceglat nők számára fenntartott változatában például tilos megosztani férfiakról készült képet, de ezen túl program szűri a szitokszavakat és azt is, ha egy-egy felvétel „túl sokat” – ne adj’ Isten dekoltázst – mutat valakiből.

Noha a Faceglat újoncnak a közösségi oldalak sorában, szerte a világon máris kétezer felhasználóval büszkélkedhet. Hetente mintegy százan csatlakoznak hozzájuk, ami nem tűnik soknak, de mivel a kóser Facebook híre egyelőre csak szájról terjed, Szvisza némi joggal remélheti, hogy oldala látványos fejlődés előtt áll. Főleg, ha az ivrit és az angol nyelvű változat mellé elkészül az orosz és a francia fordítás, és az ortodox fórumokon végre belevághat a Faceglatot népszerűsítő nagyszabású kampányba. „Sok a kíváncsi ember” – mondja erről a hászidizmus Marc Zuckerbergje, hozzátéve, figyelemreméltó, hogy a közösségi oldal jelenlegi felhasználóinak 15 százaléka Oroszországban él.

nol.hu

 

You may also like...