Az iPhone tudja, ki a zsidó

Apple alkalmazásElég néhány gyakorlott ujjmozdulat, és azonnal kiderül, hogy a világ számos híressége közül ki zsidó származású és ki nem. Az Apple-t perrel fenyegették, ha nem távolítja el francia üzletéből a programot. Perrel fenyegette meg az Apple-t egy iPhone-program miatt Franciaországban az SOS Racisme nevű, antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő szervezet. Bár a „Zsidó vagy nem zsidó?” (Juif ou pas juif) néven futó adatbázist – amelyből néhány gyakorlott ujjmozdulat után azonnal kiderül, a világ hírességei közül ki zsidó származású és ki nem – az Apple Store France potom 79 euró centért árulja az interneten, az SOS Racisme szerint puszta léte is személyiségi jogokat sért: Franciaországban a törvény tiltja, hogy az érintettek előzetes engedélye nélkül bárki is etnikai, nemi és politikai hovatartozásról szóló információkat tárjon a nyilvánosság elé.

Tiltakozott az adatbázis ellen Richard Pasquier, a francia zsidó szervezeteket tömörítő tanács, a CRIF vezetője is, amire egy nap csend után az Apple végül eltávolította kínálatából az ominózus francia programot. „Ha valaki nem akar kitárulkozni egy olyan személyes témában, amilyen a vallás, annak meg is kell védeni ezt a jogát” – állítja Pasquier, hangoztatva, hogy „az Egyesült Államoktól eltérően” Franciaországban nagy jelentőséget tulajdonítanak a köz- és a magánélet elválasztásának.

Az ügy pikantériája egyébként – jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség -, hogy a program szerzője maga is zsidó. Johann Levy saját bevallása szerint szórakozásból hozta össze az adatbázist, és nem mellesleg azért is, mert családjában és a zsidók között máshol is gyakorta felvetődik, melyik celebritás milyen származással büszkélkedhet. „Nyilván nem beszélhetek minden zsidó nevében, de számomra semmi elítélendőt nem jelent azt firtatni, ki a zsidó és ki nem az. Ellenkezőleg. Ez az egész csak a büszkeségről szól” – vallja a 35 éves brit-francia mérnök, aki állítólag különféle internetes forrásokból gyűjtötte az adatokat a programhoz.

De perfenyegetés ide vagy oda, ami az érdeklődést illeti, Levynek éppenséggel még igaza is lehet. Hiába számít ugyanis Franciaországban hivatalosan tabunak a magánélet, a társadalom ettől még nagyon is kíváncsi marad; néha olyannyira, hogy egy-egy helyi celebritás nevének beírása után a Google francia nyitóoldala már önként felajánlja az „zsidó” szót keresési lehetőségként. De Pasquier szerint mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a francia társadalom szívesebben hajlana az antiszemitizmusra, mint bármelyik másik Európában. „Talán csak a történelmünk miatt érdekel jobban a származás” – vélte nyilatkozatában a franciaországi zsidók egyik vezető személyisége.

Forrás: nol.hu

You may also like...