Antik zsinagógát tártak fel Törökországban

Osztrák régészek fedezték fel az Antalya közelében fekvő egykori Lükia tartomány partjainál lévő Limüra antik város romjainál.
Martin Seyer, az ásatás vezetője elmondta, ez Kis-Ázsia antik, illetve bizánci időszakból származó negyedik zsinagógája, a szakértők szerint az időszámítás szerinti 6-7. században épülhetett.

Az ókori Limüra város romjai mintegy hat kilométerre fekszenek a mai Finikétől északkeleti irányban. A városból származó legrégebbi leletek az időszámítás előtti 8. századig nyúlnak vissza. A város a Krisztus előtt a 4. században élte fénykorát. A lükiaiak saját kultúrával, írással és nyelvvel rendelkező nép volt.

Epheszosz mellett Limüra a másik helyszín Törökországban, ahol osztrákok végeznek ásatásokat. A munkálatok 1969-ben kezdődtek.

A felfedezett épület jelentősége akkor vált nyilvánvalóvá, amikor számtalan ablaküveg-töredéket és márvány falburkolatot tártak fel.

Zsinagógaként akkor sikerült azonosítani az építményt, amikor megtaláltak két, hétkarú gyertyatartót (menórát) ábrázoló domborlemezt, és egy medencét, amelynek egykoron valószínűleg rituális jelentősége volt. Ez az egyetlen ilyen, a mai Törökország területén talált antik zsidó ereklye.

A zsinagóga belterében talált vastag réteg hamuból arra lehet következtetni, hogy tűzvész okozta az épület összeomlását. Eddig a zsinagóga egy kis részét tárták csak fel, a további munkálatokat a következő évben folytatják.

Ezzel párhuzamosan megkezdődik az épület konzerválása is, hogy megvédjék a falakat és az értékes belső díszeket. 

Forrsá: hirado.hu

You may also like...