Klezmer divízió

A gólem szájába dobhatod kívánságaidat, hát ajánlatos valami jó kis másnaposság elleni receptet kérni tőle. Mostanában New York-i Lower East Side lakói úgy vegyítik egymással a kelet-európai klezmert és a Nagy Alma pörgését, mint semmi, amit itthon klezmer néven megtapasztalhattunk.

 

A Golem énekesei szláv, jiddis és ladino nyelveken adják elő az általuk oi bő lével prezentált „kelet-európai folk-punk” zenét. Mikor a BPM számláló megközelíti egy psychedelic killer szám értékét, és érezzük, hogy fülünkben az énekesnő hangja nem a vodkától torzul, de akár már attól is lehet, mert holnap nagyon kemény másnapossággal fogunk bajlódni, szinte biztosak lehetünk benne; Golemékkal klezmer-kocsmáztunk. Itthon hasonló élményekkel gazdagodhatunk egy Vodku koncerten.

Vodku – Jósolj nekem, cigánylány

Golem – Odessa

Ők is annak az innovatív zsidó népszerű kultúrának az aktív alakítói, mely manapság oi divatos, főleg az Egyesült Államokban és Londonban. A hét évvel ez előtt alakult csapatról az a hír járja, olyanná változtatják a shtetlök képét, mintha nem is pusztán zsidók, de csupa punk lakott volna bennük. Egyébként ez a csapat is a JDub Records-nál ügyködik, ahol Matisyahu is kezdte, és most olyan bandákat futtat, mint a Balkan Beat Box, a Socalled vagy a Soulico.

Egyébként is meglehetősen divatos újraértelmezni az egykori zsidó hagyományokat, mely nem egyszer nem is újraértelmezését jelenti nagyapáink hagyományának. Sokkal inkább visszatérést a háború előtti szép old világ felszabadult stílusához. Hiányzik róluk a máz, nincs bennük romantikus sóvárgás, de tiszta energia és élet minden taktusuk.

Egyik legjelesebb képviselője e stílusnak az izraeli Oy Division. A tagok a legkülönbözőbb zenei háttérrel indultak neki ennek a projektnek. Egyetemi zenehallgató, punkénekes, lemezkiadó. Vallásosok és nem vallásosok. És amilyen sokszínűek ők maguk, annyira sokszínű a muzsikájuk is, de az biztos, hogy elég újszerű.

The Unternationale – In zaltsikn yam

 

Aztán ezek az underground klezmer akciók össze-össze találkoznak, és kisebb átfedésekkel megszülik az egyre vadabb ötleteket. Ezeknek nagymestere Daniel Kahn. Két legismertebb akciója a Daniel Kahn & The Painted Bird, melybe New York legjobb klezmer zenészeit gyűjtötte egybe, és vitte el punk klubokba.

Daniel Kahn & The Painted Bird – Nakam

A másik a The Unternationale. Mindkettő társulat rendkívül pimasz szövegeikkel aratnak nagy sikereket. Így is jellemzik stílusukat: dialektikus klezmer kabaré. Senkit nem sajnálnak, de mindenki kap belőlük rendesen. Ilyen az USA, sok minden megfér benne.

 

 

You may also like...