Hanukarácsony a Bálint Házban

A keresztény karácsony és a zsidó hanuka, a fény ünnepe idén egybeesik, ezért a Bálint Zsidó Közösségi Házban vasárnap Hanukarácsony? címmel tartanak programokat.
Az érdeklődők megismerkedhetnek az ünnepek gyökereivel, a mai szokásokkal. Lesz zene és forralt bor, s ha valaki valamelyik ünnep finomságaival, süteményeivel, bejglivel vagy fánkkal érkezik a rendezvényre, annak nem kell fizetnie belépőt.

Délután a gyermekeket a Hanukastély csodái címmel szórakoztatják, fellép Gryllus Vilmos. Lesz gyertyakészítés, mécsesfestés, arcfestés, barangolás a Hanukastély útvesztőiben, s a ház megnyitja a fajáték és csodák termét is.

A felnőtteket este a Shareym Folklez Band szórakoztatja. A trió a zsidó népzene gyökereiből táplálkozó formáció. Moldvai, bukovinai, dallamok csendülnek föl kortárs és klasszikus zenével fűszerezve. A zenekar tagja Farkas Zoltán (cselló), Kerek István (hegedű) és Pető Gábor (buzuki) – tájékoztatta a programról a közösségi ház az MTI-t.

Sok hasonlóság van a hanuka és a karácsony között. Minden nap eggyel több gyertyát gyújtanak meg a hanukiában (hanukai, nyolcágú gyertyatartó), s minden héten eggyel több gyertya ragyog az adventi koszorún. Az ajándékozás is megvan mindkét ünnepen, karácsonyra a háziasszonyok bejglit, míg hanukára fánkot sütnek. Csodák kísérik mindkét ünnepet. Zsidók és keresztények ünneplik a fény, illetve a születés csodáját.

(MTI)

You may also like...