Nabucco izraeli karmesterrel

Vasárnap este Verdi zenedrámája, a Nabucco kerül színre a Magyar Állami Operaházban Moshe Atzmon vezényletével. Az előadás zárja az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozatot.

A Budapesten született karmester, Moshe Atzmon ezzel az előadással debütál a Magyar Állami Operaházban – tájékoztatta az MTI-t a budapesti izraeli nagykövetség.

Verdi operájának női főszerepeit – Abigélt és Fenénát – Rálik Szilvia és Gál Erika alakítja vasárnap este, a címszerepben, Babilónia királyaként Fokanov Anatolijt láthatja a közönség.

Az 1842-ben a milánói Scalában bemutatott mű és a benne elhangzó Va penseiro kezdetű kórus az itáliai, később az európai szabadságmozgalmak egyik szimbolikus jelentőségű himnuszává vált a XIX. század közepén.

Moshe Atzmon a zenei tanulmányait még Budapesten kezdte. Tizenhárom éves korában családjával Izraelbe emigrált, ahol a tel-avivi és a jeruzsálemi konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Pályája kürtművészként indult, majd 1960-ban a londoni Guildhall School of Music karmester szakán képezte magát tovább, ahol Doráti Antalnál tanult.

Három évvel később második díjat nyert a New York-i Mitropoulos karmesterversenyen, majd Tanglewoodban elnyerte a Leonard Bernstein-díjat. Moshe Atzmon azóta a világ legjelentősebb zenekarait vezényelte, többek között a Berlini Filharmonikusokat, a Bécsi Filharmonikusokat és a Müncheni Filharmonikusokat. Vezető karmestere volt a Sydney Szimfonikus Zenekarnak, a Hamburgi Rádiózenekarnak, a Tokiói Metropolitan Szimfonikus Zenekarnak, a Nagoya Filharmonikusoknak (amelynek a mai napig tiszteletbeli karmestere) és a Szöuli KBS Filharmonikusoknak.

Moshe Atzmon emellett a világ jelentős operaházaiban is rendszeresen vezényel. Évekig volt a Dortmundi Opera főzeneigazgatója, dolgozott a berlini Deutsche Operben, a Royal Danish Theatre-ben és a Hamburgi Operában. Eddigi pályafutása során számos lemezfelvételt is készített. 1999 óta az Aalborgi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

MTI

You may also like...