Mozaiktérkép nyomán megtalálták Jeruzsálem főutcáját

Az Izraeli Régészeti Hatóság, az IAA bejelentette, hogy a bizánci korból származó utat találtak meg, méghozzá egy olyan mozaikból összerakott térkép alapján, amely egy jordániai templomban található írja a Haaretz című lap.

Az ősi madabai térkép mozaikkövekből készült, és a madabai templomban látható. A térkép a bizánci korban ábrázolja Izraelt. 

A madabai mozaik a legrégebbi fennmaradt Jeruzsálem-ábrázolást is tartalmazza, hiszen a 6-7. századból származik. A térkép szerint Jeruzsálem nyugati részén egy hatalmas kapu állt, amelyhez egyetlen nagy „főközlekedési” út vezetett, amely természetesen a centrumot kötötte össze a kapuval.

Az útról a bizánci korban készült térkép „tudósított” először, és mostanáig a helyszínen tilos volt az ásatás. Azért nem végezhettek itt kutatásokat a régészek, mert ez az út ma is egy nagyon forgalmas helyszín, Jeruzsálem óvárosának egyik keresztutcája, és ahol az egyik nagy piac bejárata is található.

Mégis, a Jeruzsálemi Fejlesztési Ügynökség most ásatásokat végzett, és fontos műemlékeket, illetve műtárgyakat talált itt. A leletek megerősítették a madabai térkép ábrázolásait. A mai utcaszint alatt 4,5 méterrel megtalálták például az ókori, kora középkori út méteres hossszúságú kőtömbjeit. 

„Gyönyörű látni, hogy a Dávid utca, amely ma az egyik legforgalmasabb út, miként őrizte meg máig egy 1500 éves út nyomvonalát” – nyilatkozta az ásatást felügyelő régész, Ofer Shion.

 

MTI 

You may also like...