Sálom, Elisheba Rachel Taylor

Glendale, Kalifornia – Ugyanott helyezték nyugovóra a filmcsillagot, ahol barátja, Michael Jackson van eltemetve. A temetésen rabbi is részt vett: Liz Taylor 27 évesen betért a zsidóságba.

Szűk családi és baráti körben, minden felhajtás nélkül, példás gyorsasággal búcsúztatták a 79 évesen szerdán elhunyt Elizabeth Taylort a glendale-i Forest Lawn temetőben. Hangsúlyozottan szerény volt a szertartás, azok, akiket meghívtak – néhány tucatnyian – öt fekete limuzinnal hajtottak be a temetőbe. A glendale-i rendőrség szóvivője, Tom Lorenz közölte: a temető vezetése rendőri biztosítást kért a nyugati parti idő szerint délután kettőkor kezdődött szertartás lebonyolításához. A lépésre szektáriánus elmebetegek szabotázsfenyegetései után került sor.

Korábbi jelentések arról szóltak, hogy Taylort a Los Angeles-i Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park temetőben helyezik örök nyugovóra, szülei szomszédságába, nem messze neves kolléganőjétől, Marilyn Monroe-tól, de később kiderült, hogy nem így lesz. A Forest Lawnban olyan hírességek nyugszanak, mint Clark Gable, Jean Harlow, W.C. Fields, Red Skelton, Gracie Allen, Walt Disney, Sammy Davies jr. és Nat King Cole.

A rajongók később róhatják le kegyeletüket a sírnál; a család azt kérte, senki ne vigyen virágot, hanem annak árát inkább fizessék be az Elizabeth Taylor AIDS Alapítvány javára. Zsidó búcsúztatások esetén nem szokás virágot vinni, a sírra inkább nyugtató kövecset tesznek.

A gyors temetés a júdaizmus előírása: a halottat lehetőség szerint másnap (ha pedig jeruzsálemi lakos volt: még aznap) el kell temetni. Ez a szabály játszott szerepet Taylor esetében is, akivel kapcsolatban a Time magazin 1959 áprilisának elején írta: „a leghíresebb és talán a leggyönyörűbb gyermek, aki a múlt héten született, egy Elisheba Rachel Taylor nevű zsidó lány volt.” A Time arra utalt, hogy a zsidóságba betért újjászületettnek számít.

Elizabeth Taylor huszonhét évesen tette meg ezt a lépést, hirtelen elhatározásból. Első ízben akkor gondolt a betérésre, amikor harmadik férjéhez, Mike Todd producerhez hozzáment; Todd ugyanis Avrom Goldbogen néven született, és egy lengyel rabbi unokája volt.

Maga Taylor cáfolta, hogy Todd, vagy akár a következő, szintén zsidó férje, Eddie Fisher kedvéért tért volna be. Az aktusra egy évvel azután került sor, hogy Todd repülőszerencsétlenségben életét vesztette. Okként a színésznő a zsidóság második világháborús szenvedését jelölte meg, valamint hogy vonzódott a hagyományhoz.

Taylor hat hónapot tanult a néhai Max Nussbaum rabbival, aki a Holocaust túlélője volt, a zsidó reformmozgalom rabbija, a hollywoodi Temple Israel hitközség vezetője. Nussbaum régóta hírességek között mozgott, levezényelt jó néhány zsidó temetést is, így Al Jolsonét, Fanny Brice-ét és Sam Goldwynét. Taylort ő adta össze Eddie Fisherrel.

Taylor 1959-ben százezer dollárért vett Izrael-kötvényeket, ami tekintélyes összegnek számított; így támogatta a fiatal zsidó államot. Az Egyesült Arab Emírségekben emiatt betiltották a filmjeit; 1962-ig Egyiptomban sem játszhatták őket, és ő maga sem léphetett be az országba, mert zsidónak számított és pénzügyileg támogatta Izraelt. A dolog pikantériája az volt, hogy akkoriban játszotta Kleopátrát, Egyiptom királynőjét a 20th Century Fox szuperprodukciójában, így aztán levették a tiltólistáról azzal az indoklással, hogy igen jó reklámot csinált az országnak.

1961-ben héber nyelvű duettet énekelt Moszkvában Fisherrel; 1976-ban, az Air France gépének Entebbébe térítésekor túszként ajánlotta fel magát arra az esetre, ha elengedik a fogságban tartott zsidó utasokat, akiket azonban egy izraeli kommandó végül kiszabadított. Erre 1977-ben derült fény; Szimcha Dinitz, Izrael akkori washingtoni nagykövete igazolást adott át Taylornak és férjének, John Warnernek, miszerint erdőt ültettek el a nevükben Jeruzsálem mellett.

Egy évvel később narrátora lett a Népirtás című, Holocaustról szóló, 1981-ben Oscar-díjjal kitüntetett filmnek. Ez volt a Simon Wiesenthal Központ első produkciója. 1987-ben támogatta a szovjet-zsidó refjuznyik, Ida Nudel szabadon engedését követelő mozgalmat.

Nem tudni, mennyire mélyült el vallásossága élete vége felé, a Jewish Journal jelentése szerint támogatta a Los Angeles-i Kabbala Központot.

A legendát utolsó útjára kísérték lányai: Maria Burton-Carson and Liza Todd-Tivey, fiai: Christopher and Michael Wilding; tíz unokája és négy dédunokája.

Emlékezzünk rá békében.

Rákócza Richárd

You may also like...